Αρχική Ελλάδα «Βόμβα» Euractiv για υποκλοπές: Υπό παρακολούθηση Κύρτσος και Τέλλογλου

«Βόμβα» Euractiv για υποκλοπές: Υπό παρακολούθηση Κύρτσος και Τέλλογλου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κινητό - υπολογιστής - παρακολούθηση
Εικόνα: Pexels/Sora Shimazaki
Διαφήμιση

Αποκάλυψη – σοκ φέρνει στο φως το EURACTIV που δίνει νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην χώρα μας και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του EURACTIV, υπό παρακολούθηση βρίσκονταν ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Λόγοι «εθνικής ασφάλειας»

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το EURACTIV, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote και θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο ευρωβουλευτής, ο οποίος ανήκει πλέον στην ομάδα «Renew Europe», Γιώργος Κύρτσος, όσο και ο κ. Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώθηκε ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν καθώς έγινε επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Ο εισαγγελέας προσπάθησε να αποτρέψει τον έλεγχο

Εν τω μεταξύ, η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο, επικαλούμενος τον νέο νόμο για τις παρακολουθήσεις που πέρασε η κυβέρνηση, ο οποίος καθορίζει τόσο τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, όσο και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο.

Η ΑΔΑΕ επέμεινε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος

Στη συνέχεια, έγινε επικοινωνία με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες και οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του EURACTIV.

Η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε.

Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.

Άποψη και όχι γνωμοδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ και τον ενημέρωσε για την παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.

Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος στο documento, εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να προχωρήσει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου μαζί της και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια.

Η θέση της κυβέρνησης

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες», επισήμανε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζει το δημοσίευμα του EURACTIV.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου: «Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου».

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης».

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απάντηση της Cosmote στο δημοσίευμα

«Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής (ΑΔΑΕ), ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η COSMOTE, σχετικά με δημοσίευμα του EURACTIV για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και δηλώνει ότι «σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Ανακοίνωση COSMOTE - υποκλοπές Euractiv

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Cosmote:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται.Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Διαφήμιση