Αρχική Ζώα Τουλάχιστον 2.500 φώκιες νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας

0
φώκιες
Εικόνα: UNSPLASH/Humberto Portillo
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες ενός «απειλούμενου» από εξαφάνιση είδους, βρέθηκαν νεκρές σε ρωσικές όχθες της Κασπίας Θάλασσας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Οικολογίας, το οποίο δεν έχει ακόμη καθορίσει τα αίτια του θανάτου των θηλαστικών.

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο μόνο για 700 νεκρές φώκιες στην ακτή, αλλά το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αργότερα ότι ο αριθμός υπολογίζεται σε περίπου 2.500.

Τα νεκρά θηλαστικά ανακαλύφθηκαν σε δεκάδες χιλιόμετρα ακτής στο Νταγκεστάν, όπως ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο αυτής της ρωσικής Δημοκρατίας στον Καύκασο.

Η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, Σβετλάνα Ραντιονόβα, η «κύρια» αιτία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία κατά την έκλυση αερίου στον πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, η Ραντιονόβα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να περιμένουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων και να διαπιστωθεί αν η ρύπανση των υδάτων ευθύνεται για αυτή την τραγωδία.

Επίσης, υπενθύμισε ότι ένα παρόμοιο περιστατικό, με σχεδόν 2.000 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, είχε συμβεί στις παραλίες του Νταγκεστάν και του Αζερμπαϊτζάν το 2000.

Επίσης, το Καζακστάν έχει αναφέρει τρία παρόμοια περιστατικά μόνο φέτος.

Η φώκια της Κασπίας, το μόνο είδος φώκιας σε αυτή την περίκλειστη θάλασσα που έχει ακτές σε πέντε χώρες: το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν, η Ρωσία, το Τουρκμενιστάν, απειλείται τόσο από τη ρύπανση, όσο και από τη λαθροθηρία.

Ο Zaur Gapizov, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κασπίας, δήλωσε ότι οι φώκιες πιθανότατα πέθαναν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα ζώα σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν σε δίχτυα ψαρέματος», είπε.

Χαμηλοί οι αριθμοί του πληθυσμού της φώκιας της Κασπίας Θάλασσας

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κασπία Θάλασσα είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες, εκ των οποίων μόνο 68.000 ενήλικες έχουν απομείνει σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 7%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θεωρεί την φώκια Κασπίας ένα «απειλούμενο» από εξαφάνιση είδος.

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των φωκέων στην Κασπία ποικίλλουν. Η υπηρεσία αλιείας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των φωκέων της Κασπίας είναι 270.000-300.000, ενώ το Κέντρο Προστασίας Περιβάλλοντος της Κασπίας ανέφερε τον αριθμό σε 70.000.

Το θηλαστικό που μέχρι πρόσφατα ήταν στόχος κυνηγών, υποφέρει πλέον από τη βιομηχανική ρύπανση που το καθιστά στείρο, ενώ επηρεάζεται σημαντικά και από την πτώση της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian και AP

Διαφήμιση