Αρχική Διάστημα Το Perseverance εναπόθεσε το 1ο δείγμα πετρωμάτων του Άρη σε μέγεθος κιμωλίας

Το Perseverance εναπόθεσε το 1ο δείγμα πετρωμάτων του Άρη σε μέγεθος κιμωλίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πρώτο δείγμα πετρωμάτων Άρη - ρόβερ Perseverance
Το ρόβερ Perseverance καταθέτει το πρώτο δείγμα του Άρη για να επιστρέψει στη Γη, 21 Δεκεμβρίου 2022. Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Διαφήμιση

Η μακρά και πολύπλοκη διαδικασία μεταφοράς των πρώτων δειγμάτων πετρωμάτων από τον Άρη στη Γη μόλις άρχισε με πρωταγωνιστή το Perseverance της NASA.

Το ρόβερ Perseverance της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) εναπόθεσε στην επιφάνεια του πλανήτη το πρώτο δείγμα αρειανών πετρωμάτων, κλεισμένο μέσα σε μια ειδική κυλινδρική κάψουλα από τιτάνιο.

Το ρόβερ Perseverance της NASA, που έχει μέγεθος αυτοκινήτου, εδώ και καιρό παίρνει διπλά δείγματα από τα αρειανά πετρώματα που επιλέγουν ως στόχους οι επιστήμονες της αποστολής στη Γη.

Μερικά δείγματα τα κρατά το ίδιο (αυτά προορίζονται στο μέλλον να ανακτηθούν από άλλο ρομποτικό σκάφος και τελικά να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση από τους επιστήμονες), ενώ άλλα πανομοιότυπα δείγματα άρχισε να τα εναποθέτει στην αρειανή επιφάνεια ως “μπακ-απ” σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Η συμβολή του rover στην αναζήτηση «αρχαίας μικροβιακής ζωής» σε ένα παλιό δέλτα ποταμού, όπως είπαν οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA σε μια ενημέρωση, θα περιλαμβάνει 10 σωλήνες τιτανίου που θα εναποτεθούν σε αυτήν την τοποθεσία, με το παρατσούκλι «Three Forks».

Πρώτο δείγμα πετρωμάτων Άρη - ρόβερ Perseverance
Το πρώτο αποθηκευμένο δείγμα στον Άρη δίπλα σε έναν τροχό του ρόβερ Perseverance. Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Το ταξίδι για τη Γη

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται το ρόβερ να εναποθέσει τους συνολικά δέκα κυλίνδρους με δείγματα, που έως τώρα κρατούσε στην “κοιλιά” του. Η εναπόθεση γίνεται σε συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη “αποθήκη” δειγμάτων σε άλλον πλανήτη. Μέχρι τώρα το ρόβερ έχει συλλέξει 17 δείγματα, μεταξύ των οποίων ένα από την αρειανή ατμόσφαιρα.

Το σχέδιο των μηχανικών της NASA είναι να προσεδαφίσουν στον Άρη μια άκατο, που με τον ρομποτικό βραχίονα της θα συλλέξει τα δείγματα που θα διαθέτει το ρόβερ και θα τα τοποθετήσει σε έναν μικρό πύραυλο. Ο τελευταίος θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ώσπου τελικά εκεί θα συναντηθεί με ένα άλλο σκάφος, το οποίο θα συλλέξει τα δείγματα και θα τα φέρει στη Γη. Βασικό ζητούμενο θα είναι η εύρεση στα επιστημονικά εργαστήρια πιθανών ιχνών μικροβιακής ζωής.

Η αποστολή ανάκτησης των δειγμάτων πετρωμάτων σχεδιάζεται να γίνει σε συνεργασία της NASA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Η όλη αποστολή, που θα εκτελεστεί κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030, θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκη και μένει να φανεί κατά πόσο θα στεφθεί με επιτυχία. Αν το αρχικό σχέδιο αποτύχει και το Perseverance δεν κατορθώσει να παραδώσει τα δείγματα του, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο και θα σταλούν δύο μικρά ελικόπτερα (όμοια με το Ingenuity που μόλις πραγματοποίησε την 37η πτήση του στον Άρη) που θα πάρουν τα δείγματα-ρεζέρβες, τα οποία θα έχουν εναποτεθεί στην αρειανή επιφάνεια, για να τα μεταφέρουν στον πύραυλο, ο οποίος μετά θα εκτοξευθεί από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Αρειανά πετρώματα σε μέγεθος…κιμωλίας

Το πρώτο δείγμα που εναποτέθηκε στην επιφάνεια, είναι μεγέθους κιμωλίας και είχε ληφθεί από το ρόβερ φέτος τον Ιανουάριο από μια περιοχή του κρατήρα Jezero. Το Perseverance χρειάστηκε περίπου μια ώρα για να πάρει τον μεταλλικό κύλινδρο τιτανίου με το δείγμα από την “κοιλιά” του, να τον φωτογραφίσει για τελευταία φορά με την κάμερα του και να ρίξει το δείγμα από ύψος 89 εκατοστών στην επίπεδη αρειανή επιφάνεια. Οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, οι οποίοι κατασκεύασαν και ελέγχουν το ρόβερ, στη συνέχεια έστρεψαν μια άλλη κάμερα του στο έδαφος για να βεβαιωθούν ότι ο κύλινδρος με το δείγμα δεν είχε μπλεχτεί στις ρόδες του Perseverance.

Εκτός από μερικούς μετεωρίτες από τον Άρη που έπεσαν στον πλανήτη μας, η ιστορική αποστολή θα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που πετρώματα του Κόκκινου Πλανήτη έφτασαν στη Γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, NASA και Space

Διαφήμιση