Αρχική Ελλάδα Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Σεισμός - σεισμική
Διαφήμιση

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 14:30, στην Εύβοια. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόκειται για σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο ήταν 5 χλμ ανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια. Ο σεισμός είναι επιφανειακός, καθώς το εστιακό βάρος εκτιμάται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Σεισμός Εύβοια 28/12/2022

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Από εκείνη την ώρα ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί σε διάστημα μισής ώρας, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 3,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετασεισμός Εύβοια 28/12/2022

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:24 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 65 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ευθύμης Λέκκας: Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου για την Εύβοια

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χ. Στυλιανίδη, συνεκάλεσε τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στην περιοχή Ψαχνών – Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

«Μετά από εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκλήθηκε επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία συνεδρίασε με την καινούργια σύνθεση και μόλις τελείωσε τις εργασίες της. Εκφράζουμε μια θετική άποψη για τη διαδικασία της σεισμικής διέγερσης και αυτό είναι μια ομόφωνη απόφαση και βεβαίως κατευθύνσεις για τον υπηρεσιακό σχεδιασμό, για το πώς να λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα για να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους» ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

Παπαδόπουλος: «Διαφορετικό το επίκεντρο του σεισμού»

Η νέα σεισμική δόνηση φαίνεται να έχει διαφορετικό επίκεντρο από τους σεισμούς που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου στους Ζάρακες της Εύβοιας.

Όπως είπε ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πρόκειται για μια νέα εστία, η οποία δεν είναι άγνωστη στους σεισμολόγους, καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμικές δονήσεις.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο, όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συσταθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα, ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου.

Η εκτίμηση του Κώστα Παπαζάχου

«Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Γ. Κελαϊδίτης: «Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα»

Παρόλο που η σεισμική δόνηση με επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας ήταν ισχυρή, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα.

«Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Κελαϊδίτης.

Β. Καραστάθης: «Μας ανησυχεί γιατί το ρήγμα είναι κοντά σε αστικό κέντρο»

«Μας ανησυχεί γιατί το ρήγμα είναι κοντά σε αστικό κέντρο. Η περιοχή έχει δώσει πάλι σεισμό έως 5,3 Ρίχτερ», ανέφερε ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού στο CNN Greece.

Επιπλέον, ο κ. Καραστάθης τόνισε πως δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Διαφήμιση