Αρχική Ενέργεια Ρωσία: Έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη

Ρωσία: Έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
φυσικό αέριο - Nord Stream - Ρωσία
Διαφήμιση

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.

Ο επίλογος στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας γράφτηκε τον Μάιο, αφού νωρίτερα η Βαρσοβία απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ.

Η Ρωσία προμήθευσε την Ευρώπη με 21 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Νόβακ είπε πως η Μόσχα υπολογίζει ότι προμήθευσε την Ευρώπη με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022.

«Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη», ανέφερε και διευκρίνισε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υπολογίζονταν σε 19,4 bcm, ενώ μέχρι την Πρωτοχρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 21 bcm.

Νέοι ενδιαφερόμενοι για το ρωσικό αέριο

Σε μια ευρεία συνέντευξη στο πρακτορείο TASS, μέρη της οποίας δημοσιεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, ο Νόβακ είπε επίσης ότι η Ρωσία συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση.

«Στο μέλλον, όταν αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου, θα μπορούμε να συζητάμε για ανταλλαγές», είπε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα συζητά επίσης για μεγαλύτερες προμήθειες φυσικού αερίου της στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Νόβακ ανέφερε επίσης ότι μακροπρόθεσμα, η Ρωσία μπορεί να στείλει το φυσικό της αέριο στις αγορές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, είτε χρησιμοποιώντας την υποδομή της Κεντρικής Ασίας, είτε σε ανταλλαγή από το έδαφος του Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Αθηναίων: 2.400 «γεύματα αγάπης» τις μέρες των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροὉ Ἡρώδης; Ποιός Ἡρώδης;