Αρχική Πολιτισμός Πάπας Φραγκίσκος: Δωρεά θραυσμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Δωρεά θραυσμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος Πηγή AP PHOTO cnn.gr
Διαφήμιση

Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει τρία θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Η δωρεά του πάπα Φραγκίσκου προς την Ελλάδα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αφορά σε τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν εδώ και αιώνες στις συλλογές του ποντίφικα και στα μουσεία του Βατικανού.

Το πρώτο βήμα για την κίνηση αυτή φαίνεται να έγινε σε συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από έναν χρόνο με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σε αυτή την συνάντηση είχαν επιβεβαιώσει και οι δύο την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Με αυτή την εξέλιξη το Βατικανό γίνεται το τελευταίο παράδειγμα κράτους που επέστρεψε τα θραύσματα του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο μεταξύ αυτών που δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, σχολιάζει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες με το υπουργείο Πολιτισμού και με το Μουσείο Ακρόπολης, πριν από την απόφαση τα θραύσματα να επιστραφούν από το Βατικανό στην Ελλάδα.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Η δήλωση του Βατικανού ξεκαθαρίζει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διμερής απόφαση να επιστραφούν τα μάρμαρα από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά μάλλον μια θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά, όπως αναφέρει το AP. Η δήλωση πιθανώς να διατυπώθηκε για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες ανεκτίμητες εκμεταλλεύσεις στα Μουσεία του Βατικανού.

Τα γλυπτά είναι απομεινάρια της ζωφόρου του Παρθενώνα μήκους 160 μέτρων που έτρεχε γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας. Πολλά χάθηκαν σε βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά έργα αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον Λόρδο Έλγιν.

Τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα

Με λεπτομέρειες αναφέρονται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία θραύσματα από πεντελικό μάρμαρο που έφτασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα με άγνωστο τρόπο και τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς, που προήλθε από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και ήταν μέρος ενός από τα τέσσερα άλογα της θεάς Αθηνάς, στη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής.

Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ EUROKINISSI)
Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANS, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για το κεφάλι ενός αγοριού που κρατά ένα δίσκο,  προσφέροντας άρτο ως μέρος της πανηγυρικής πομπής των Παναθηναίων και εικάζεται ότι ήταν μέρος της ζωφόρου.

Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ EUROKINISSI)
Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει σε μια από τις μετόπες στη νότια πλευρά του ναού, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία, η συμπλοκή μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών.

Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ EUROKINISSI)
Τρία παρθενώνια θραύσματα επιστρέφονται από το Βατικανό στην Αθήνα ( ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Την απόφαση χαιρέτισε το υπουργείο Πολιτισμού

«​Tο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος», συνεχίζει.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η ευγνωμοσύνη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη «γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου».

«Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση