Αρχική Διάστημα Ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος

Ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος

0
mars zhurong - Άρης
Άρης - Zhurong
Διαφήμιση

Αυτή η εβδομάδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όποιον θέλει να παρακολουθήσει τον Άρη στον νυχτερινό ουρανό, καθώς δίνει μια εντυπωσιακή παράσταση για τους παρατηρητές στη Γη.

Τις τελευταίες μέρες, ο πλανήτης Άρης βρίσκεται σε «αντίθεση», δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά, ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και το μητρικό άστρο μας. Σε αυτή την ευθυγράμμιση, ο Άρης θα φαίνεται πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως και θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον διακρίνετε στον νυχτερινό ουρανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες.

Εκτός από την αντίθεση, απόψε, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα μια σεληνιακή απόκρυψη (lunar occultation). Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μπροστά από ένα μακρινό αντικείμενο όπως ένας πλανήτης ή ένας αστέρας. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Άρης θα εξαφανιστεί πίσω από το φεγγάρι και θα επανεμφανιστεί μια ώρα αργότερα.

σεληνιακή απόκρυψη Άρη 2022
Εικόνα: Gregg Dinderman / Sky & Telescope

Η σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και σε μερικές περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου για την Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής, οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου.

Mars Occultation Lunar Disk EU Dec 2022
Εικόνα: Gregg Dinderman / Sky & Telescope

Ακόμα κι αν βρίσκεστε έξω από την περιοχή θέασης για την σεληνιακή απόκρυψη, θα εξακολουθείτε να έχετε στο οπτικό σας πεδίο το φεγγάρι και τον Άρη σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Εάν χάσετε αυτή την σεληνιακή απόκρυψη του Άρη, η επόμενη θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Αλλά μην στεναχωριέστε εάν δεν καταφέρετε να βρεθείτε στο ύπαιθρο για να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό φαινόμενο, καθώς υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά.

Πηγή: Space

Διαφήμιση