Αρχική Καταστροφές Κακοκαιρία Άριελ: Ο απολογισμός της καταστροφής και των ζημιών

Κακοκαιρία Άριελ: Ο απολογισμός της καταστροφής και των ζημιών

0
[357365] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ξεκίνησε η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών που άφησε πίσω της σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές η κακοκαιρία «Άριελ» από τα αρμόδια συνεργεία των δήμων σε Πιερία και Χαλκιδική. Αυτές είναι και οι δύο περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Άριελ: Προβλήματα και καταστροφές σε όλη την χώρα

Ο δήμος Κατερίνης εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις χθεσινές φυσικές καταστροφές. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο γραφείο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου έως τις 3 Ιανουαρίου 2023.

Προβλήματα κυκλοφορίας στη Χαλκιδική λόγω της «Άριελ»

Εξάλλου και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα παρακάτω οδικά σημεία της Χαλκιδικής:

  • στο 1ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων,
  • στο 1ο χιλιόμετρο της ανώνυμης δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας με τον οικισμό της Ολύνθου και επίσης
  • στο 60ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών – Σάρτης (περιοχή Ακτή Ζωγράφου), η κυκλοφορία διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, λόγω πτώσης πετρών στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, προβλήματα επίσης προξένησαν το πρωί της Πέμπτης οι κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αποκολλήθηκαν βράχια από τα πρανή του δρόμου και μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Σιθωνία Χαλκιδική - Άριελ
Εικόνα: halkidikinews.gr

Παράλληλα, στην Ιερισσό ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνσή του.

Ιερισσός Χαλκιδική - Άριελ
Εικόνα: halkidikinews.gr

Μέσα στο διήμερο που διήρκησε η κακοκαιρία, από το βράδυ της Τετάρτης έως και χθες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε δεκάδες περιπτώσεις για κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων που «ξηλώθηκαν» από τους δυνατούς ανέμους και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις.

Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη επενέβη σε δύο περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων, δέκα για κοπές δέντρων και μία απομάκρυνση αντικειμένου. Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης στην πόλη έγιναν άλλες δώδεκα κοπές δέντρων και εννέα απομακρύνσεις αντικειμένων.

[357365] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (EUROKINISSI)
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και σε τρεις κοινότητες του δήμου Θέρμης, σε Ταγαράδες, Βασιλικά και Νέα Ραιδεστό. Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε σε πυλώνα της ΔΕΗ στην όγδοη οδό Ταγαράδων έπειτα από βραχυκύκλωμα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι το βράδυ της Τετάρτης.

Στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, πλημμύρισε το κτίριο που στεγάζει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού με αποτέλεσμα σήμερα να μη διεξάγονται μαθήματα.

Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών με πρωτοβουλία του δήμου και του ιδιοκτήτη του οικήματος, οι οποίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο να μπορέσουν από Δευτέρα οι μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα στην Πιερία, όπου χθες κλήθηκαν οι πυροσβέστες σε 67 περιστατικά για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις απομακρύνσεις αντικειμένων. Αντίστοιχα στην Ημαθία η Πυροσβεστική έσπευσε σε τρία περιστατικά για αντλήσεις, και στη Χαλκιδική σε ένα περιστατικό άντλησης και ένα κοπής δέντρου.

Λάρισα: Πλημμυρικά φαινόμενα σε Παλαιόπυργο και Κουλούρα

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Τεμπών στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού, καθώς εκτάσεις και σπίτια που βρίσκονται στα παράλια της Κουλούρας και του Παλαιόπυργου πλημμύρισαν λόγω των μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή.

Πάνω από 160 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική εξαιτίας της κακοκαιρίας Άριελ

Περισσότερες από 160 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική σε ολόκληρη την χώρα, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Άριελ σε πολλά σημεία.

Συγκεκριμένα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων από το βράδυ της Τετάρτης (30/11/2022) έως και το απόγευμα της Πέμπτης (01/12/2022) το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 163 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά:

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έλαβε 33 κλήσεις εκ των οποίων μια (1) για άντληση υδάτων, 24 για κοπές δέντρων και οκτώ (8) για αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έλαβε 104 κλήσεις, εκ των οποίων 100 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις (4) για απομακρύνσεις ατόμων από Ι.Χ.Ε. οχήματα προς ασφαλή σημεία.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μία (1) κλήση για άντληση υδάτων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής μία (1) κλήση για άντληση υδάτων και δύο (2) για κοπές δέντρων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας πέντε (5) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου μία (1) κλήση για κοπή δέντρου.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μία (1) κλήση για άντληση.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Από την Κυριακή στην κυκλοφορία μία ακόμη λωρίδα, στη νέα εθνική Αθηνών-Κορίνθου

Από μία λωρίδα κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή η κυκλοφορία στην Κινέττα, στην Κακιά Σκάλα, εκεί που έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα από την πτώση βράχων στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας οδού.

Πριν τις γιορτές αναμένεται να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία, τόνισε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

«Κλειστές είναι οι 2 λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες που επαρκούν, και με στόχο πριν τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός κι αν έχουμε “εκπλήξεις”, όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε» είπε.

Ο πρόεδρος της Ολυμπίας Οδού εξήγησε πως ο βράχος έπεσε από 100 μέτρα ύψος σε περιοχή εκτός των ορίων παραχώρησης του έργου.

«Οι φράχτες στα πρανή είναι από προηγούμενες εργολαβίες από παλιά και το σημείο που έγινε η κατολίσθηση είναι εκτός της παραχώρησης του έργου, ήταν σωστά σχεδιασμένοι οι φράχτες, εμείς παρακολουθούμε τις μετακινήσεις. Η συντήρηση του έργου εντός των ορίων είναι δική μας. Υπάρχουν όρια παραχώρησης στα οποία έχουμε βάλει και φράχτες», είπε και πρόσθεσε πως εκτός των ορίων η ευθύνη είναι του υπουργείου και για να υπάρξει επέμβαση εκτός ορίων πρέπει να υπάρξει εντολή από το Δημόσιο.

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού:

«Νωρίς το πρωί σήμερα, αποκολλήθηκε βράχος στην απόκρημνη περιοχή της Κακιάς Σκάλας, κομμάτια του οποίου κατέληξαν στο οδόστρωμα στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Αμέσως με εντολή της Τροχαίας εξετράπη η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον κόμβο Κινέτας (55,8 χλμ) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Για την ενημέρωση των οδηγών που κινούνται από Κόρινθο προς Αθήνα, η κυκλοφορία διεξάγεται αυτή την ώρα από την Π.Ε.Ο. και ήδη τοποθετούνται new jersey μεταξύ δεξιάς και μεσαίας λωρίδας, με στόχο να αποδοθεί η δεξιά λωρίδα στην κυκλοφορία εντός της ημέρας. Η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής ομάδας αλπινιστών, οι οποίοι συνεχίζουν το «ξεσκάρωμα» (καθαρισμός χαλαρών σημείων που έχουν διαταραχτεί) σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω και εκτός των ορίων του Έργου.

Παράλληλα, δημιουργείται φράχτης ανάσχεσης στο σημείο, ώστε να καταστεί δυνατό, με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, να αποδοθεί σε κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή, οι Μηχανικοί της Ολυμπίας Οδού μαζί με τους αλπινιστές και την εξειδικευμένη εταιρία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της βραχώδους περιοχής της Κακιάς Σκάλας βρίσκονται στο σημείο και από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου εργάζονται για την αποκατάσταση των συνεπειών της πτώσης και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στο σημείο.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή».

Βίντεο από το σημείο πτώσης του βράχου

Στο βίντεο που δημοσίευσε η Ολυμπία Οδός φαίνονται το σημείο της πτώσης, το οποίο βρίσκεται εκτός των ορίων του Έργου στην κορυφή της βραχώδους περιοχής και η δραστηριότητα των αλπινιστών (πρόσβαση προς τον χώρο της βραχόπτωσης), ενώ στο τελευταίο μέρος του βίντεο διακρίνεται η περιοχή αποκόλλησης και η διαδρομή που ακολούθησε ο βράχος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση