Αρχική Καταστροφές Κακοκαιρία Άριελ: Προβλήματα και καταστροφές σε όλη την χώρα

Κακοκαιρία Άριελ: Προβλήματα και καταστροφές σε όλη την χώρα

0
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "ΑΡΙΕΛ"-ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ζημιές και προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Άριελ» σε πολλές περιοχές τις χώρας κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, προβλήματα έχουν προκληθεί ήδη σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Σκόπελο και Κύμη Εύβοιας, ενώ έκλεισε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων.

Διαβάστε επίσης:

Καταστροφές και καθυστερήσεις από την κακοκαιρία

Τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε πτώση βράχων στο 48,5 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στην περιοχή των Μεγάρων, στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δύο αυτοκίνητα προσέκρουσαν στους βράχους, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές.

Ο δρόμος παραμένει κλειστός μέχρι αυτή την ώρα και η  τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό από τον κόμβο της Κινέτας έως τον κόμβο των Μεγάρων.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της εκτροπής της κυκλοφορίας των οχημάτων, είναι έντονο, με τα αυτοκίνητα να κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, ενώ κατά διαστήματα ακινητοποιούνται.

Στο σημείο της κατολίσθησης βρίσκονται ειδικοί και συνεργεία για την απομάκρυνση του βράχου από το οδόστρωμα και την μελέτη του φαινομένου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το πότε θα δοθεί ο δρόμος και πάλι στην κυκλοφορία.

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού

«Εκτροπή κυκλοφορίας από τον κόμβο Κινέτας (52,5 χλμ) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα έχει εφαρμοστεί εδώ και λίγη ώρα με εντολή της Τροχαίας λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή».

Πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και πτώσεις δέντρων προκάλεσε η κακοκαιρία «Άριελ» σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στον Δήμο Θερμαϊκού, λόγω της διακοπής ρεύματος, σημειώθηκαν και προβλήματα υδροδότησης.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δένδρων στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις για κοπές. Σε μία περίπτωση, στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός.

Παράλληλα, κάδοι απορριμμάτων έχουν μετακινηθεί από τον αέρα, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία. Οι οδηγοί και πεζοί καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την κίνησή τους στους δρόμους.

Επί ποδός βρίσκονται η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, τα κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας «Άριελ», η οποία είναι σε εξέλιξη.

Από τους έντονους ανέμους και τη βροχόπτωση σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές πτώσεις αντικειμένων, μεταξύ αυτών λαμαρίνες και μπαλκονόπορτες στην πόλη, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει επίσης και 13 κοπές δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και περιφερειακά.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του έντονου κυκλοφοριακού που επικρατεί από νωρίς το πρωί στους δρόμους, καθώς τα πυροσβεστικά οχήματα αδυνατούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον τόπο επέμβασης που έχουν κληθεί από τους πολίτες.

Άριελ -Πτώσεις δέντρων - 01/12/2022
Εικόνα: thestival.gr

Πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμοι – ποτάμια

Οι έντονες βροχοπτώσεις που μαίνονται από το μεσημέρι της Τετάρτης (30/11) είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι στην Κύμη Εύβοιας.

«Πολύ βροχή, άνοιξαν οι ουρανοί. Ούτε σήμα δεν είχαμε στα δορυφορικά κανάλια από την ένταση της βροχής», λένε οι κάτοικοι στο evima.gr.

Άριελ - Εύβοια 01/12/2022
Εικόνα: evima.gr

Παράλληλα, στην Πιερία, στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, εντοπίζονται τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν αργά τη νύχτα ισχυρές βροχοπτώσεις στον δήμο Κατερίνης.

Ειδικότερα, ο όγκος του νερού στην παραλιακή ζώνη ήταν ιδιαίτερα μεγάλος με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την απρόσκοπτη ροή και αποφόρτιση των καναλιών προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό παραλιακό δίκτυο. Προβλήματα καταγράφηκαν σε κανάλια στην περιοχή, καθώς και σε ισόγεια κτίσματα, οικίες και επιχειρήσεις.

«Έχουμε σημαντικά προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής του Πλαταμώνα, στον κάμπο του Βαρικού και στην Πλάκα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με διελεύσεις δρόμων και ζημιές σε υποδομές. Ό,τι δυνάμεις και μηχανήματα διαθέτει αυτή τη στιγμή ο δήμος είναι έξω και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη» ανέφερε στο GRTimes ο δήμαρχος της περιοχής.

Άριελ - Πιερία 01/12/2022
Εικόνα: GRTimes

Σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου προκάλεσαν οι επί 72 ώρες έντονες βροχοπτώσεις στο νησί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης.

Ανέφερε ότι έπεσαν μεγάλα ύψη βροχής, με αποτελέσματα να προκληθούν καταπτώσεις βράχων, ενώ πλημμύρισαν κάποια σπίτια στην περιοχή του Κάστρου. Παράλληλα, η έντονη κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ελικοδρόμιο του νησιού.

Κλειστά σχολεία

Εν τω μεταξύ, κλειστά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα παραμείνουν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης.

Για τον ίδιο λόγο θα μείνουν, επίσης, κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Επίσης, όλα τα σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά και στη Σκόπελο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σταμάτη Περίσση.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/12 η κακοκαιρία ARIEL επηρεάζει περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα νότια νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 09:15 – 10:10 της Πέμπτης 01/12.

Ariel Dec01 Morn
Εικόνα: meteo.gr

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, για το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουνΣτον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Πέμπτης 01/12.

Acc Prec Dec01
Εικόνα: meteo.gr

Ο καιρός την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα νότια και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, τοπικά ισχυρές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα ισχυρά φαινόμενα σταδιακά μετά το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και στα Δωδεκάνησα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται προοδευτική μείωση της έντασής τους. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 12, στη Δυτική Ελλάδα από 7 έως 16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 15-17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 15 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 18-19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες μέχρι το πρωί. Από τις πρωινές ώρες και μετά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν νότοι νοτιοδυτικοί με εντάσεις 4-5 και μέχρι το πρωί τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις που κατά διαστήματα θα είναι έντονες. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης καταιγίδας. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς.

Διαφήμιση