Αρχική Πολιτισμός Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι μυστικές συνομιλίες και η πιθανή λύση

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι μυστικές συνομιλίες και η πιθανή λύση

0
Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα - Γλυπτά
Εικόνα: UNSPLASH/Nicole Baster
Διαφήμιση

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο London School of Economics ότι αισθάνεται πως σημειώνεται πρόοδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι υπάρχει η δυνατότητα λύσης, έρχεται η επιβεβαίωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, πως πραγματοποιούνται συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε προκαταρκτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι «είναι αλήθεια πως υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», μιλώντας στον Guardian.

«Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε», υπογράμμισε.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, αποκάλυψε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν διαβάσαμε το άρθρο στα ΝΕΑ, ικανοποιηθήκαμε που αυτές οι συνομιλίες ήταν μυστικές, γιατί έτσι λειτουργεί η διπλωματία με τον καλύτερο τρόπο και το θέμα των γλυπτών έχει μπει πολύ ψηλά στην ατζέντα εκείνων που θέλουν να βελτιώσουν τα πράγματα μεταξύ των μουσείων» σημειώνει η Mάρλεν Κότγουιν, μέλος Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Παρθενώνας Μάρμαρα

Η λύση που υπάρχει στο τραπέζι

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα. Γεγονός που θα διευκόλυνε την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας, καθώς βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα που βρίσκονται ήδη στην συλλογή του.

Σε συνομιλία που είχε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, του αποκάλυψε ότι: «Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Το 54% των Βρετανών λέει «ναι» στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το 54% των Βρετανών λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη, ενώ ο πιο συχνός λόγος που υποστηρίζουν την επιστροφή τους ήταν το ότι «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Διαφήμιση