Αρχική Ελλάδα Εύβοια: Στον «χορό» των Ρίχτερ – Τουλάχιστον 70 μετασεισμοί

Εύβοια: Στον «χορό» των Ρίχτερ – Τουλάχιστον 70 μετασεισμοί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σεισμογραφος
Διαφήμιση

Πολυτάραχη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, καθώς μετά τον χθεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 70 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με όσα είπε  ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα, ενώ ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι ο χθεσινός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος.

Σεισμός Εύβοια 28/12/2022

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Σεισμός Εύβοια 28/12/2022 - μετασεισμοί
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν ζημιές – Σε ετοιμότητα σεισμολόγοι και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας

Από τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Εξάλλου, σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας.

Στους πολίτες συστήνεται:

  • να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.
Λέκκας
Ευθύμιος Λέκκας

«Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο. Τα ρήγματα Ψαχνών και Ευβοϊκού απαιτούν επιτήρηση», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τρία ιστορικά σεισμών.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο καθηγητής, έγινε άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και μέσα σε μια ώρα εκδόθηκε πόρισμα που είναι εμπιστευτικό και προωθήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, ότι το απόρρητο πόρισμα περιέχει, στο πρώτο του σκέλος, την εκτίμηση των επιστημόνων για τον σεισμικό κίνδυνο, ενώ στο δεύτερο σκέλος που αφορά τους φορείς, δίνονται οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν.

Ο καθηγητής πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου υπογραμμίζοντας πως «δεν συντρέχει λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας».

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η προσοχή των επιστημόνων είναι «στραμμένη» στη σεισμική ακολουθία και βρίσκονται σε εγρήγορση, οπότε γι’ αυτό και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, συγκλήθηκε και την Τετάρτη, αμέσως μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, και όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Από την ανάλυση των δεδομένων εκτιμήθηκε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων: «Υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους»

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό, αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Σεισμός Εύβοια 28/12/2022 - μικροζημιές
Εικόνα: evima.gr

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς, ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Διαφήμιση