Αρχική COVID-19 EE: Έρχονται οδηγίες για τους ταξιδιώτες από Κίνα λόγω Covid

EE: Έρχονται οδηγίες για τους ταξιδιώτες από Κίνα λόγω Covid

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

κυριακίδου

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει τη διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

ΕΟΔΥ για Κίνα: Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη χώρα μας

Σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επισημαίνεται πως στη χώρα μας, η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο Οργανισμός μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.

Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Διαφήμιση