Αρχική Ενέργεια Διπλάσια επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο – Στα 330 ευρώ/MWh

Διπλάσια επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο – Στα 330 ευρώ/MWh

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - επιδοτήσεις - Ιανουάριο
Ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ανακοινώθηκαν οι νέες επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός αρχικά τόνισε τις πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες από την επίτευξη της συμφωνίας για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα €180/ΜWh.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας προχώρησε σε ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι επιδοτήσεις ενέργειας για τον Ιανουάριο:

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh,η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφούμε έως το 87% της αύξησης.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh,η επιδότηση ανέρχεται σε 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134€/MWh.
  • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20ευρώ ανά θερμική MWh.

Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα:

Αυξημένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο

Ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο εμφανίζονται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των τιμολογίων φθάνει το 29% και είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Αντιστοίχως εκτιμάται ότι αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι η τελική τιμή καταναλωτή να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh.

Στο 29% οι αυξήσεις – Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ

Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Οι τιμές ανά πάροχο για τις υπόλοιπες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος

  • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή για το Οικιακό MVP Plus στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Ο Ήρων ανακοίνωσε 45 λεπτά για το Generous Home, ενώ με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση διαμορφώνεται στα 36 λεπτά.
  • Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα “Electricity HomeDay” από 35 λεπτά τον Δεκέμβριο. Το “Elpedison Συνέπεια Day” προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 42,27 λεπτά ανά kWh, από 32,27 λεπτά ανά kWh.
  • Η Watt + Volt έχει το πρόγραμμα Zero Plus στα 45,9 λεπτά.
  • Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 46,5 λεπτά για το Powe Home Basic.
  • Η NRG προσφέρει το NRG Prime στα 44 λεπτά.
  • Η Volterra ανακοίνωσε 51,8 λεπτά για το οικιακό της τιμολόγιο.
  • Η Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε τιμή με έκπτωση συνέπειας στα 35,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • H ΕΛΙΝ ανακοίνωσε χρέωση 37,5 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με αυτή οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Βρείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Διαφήμιση