Αρχική Διάστημα Χτίζοντας στη Σελήνη: Ο δρόμος για μόνιμη εγκατάσταση στο διάστημα

Χτίζοντας στη Σελήνη: Ο δρόμος για μόνιμη εγκατάσταση στο διάστημα

0
ICON Olympus Lunar Base - Σελήνη
Εικόνα: ICON
Διαφήμιση

Η NASA απένειμε την εταιρεία ICON με έδρα το Τέξας 57,2 εκατομμύρια δολάρια για το Project Olympus, το οποίο εργάζεται για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να χτίσει φυλάκια στο φεγγάρι και τον Άρη χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα χώμα και βράχους.

«Για να αλλάξουμε το παράδειγμα της εξερεύνησης του διαστήματος από “εκεί και πάλι πίσω” σε “εκεί για να μείνουμε“, θα χρειαστούμε ισχυρά, ανθεκτικά και ευρέως ικανά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους τοπικούς πόρους της σελήνης και άλλων πλανητικών σωμάτων», εξήγησε ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ICON,  Τζέισον Μπάλαρντ σε δήλωσή του.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που η έρευνα και η μηχανική μας μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τέτοια συστήματα είναι πράγματι δυνατά και ανυπομονούμε να κάνουμε τώρα αυτή τη δυνατότητα, πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Η ICON και το Project Olympus

Η ICON είναι πρωτοπόρος στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών κατασκευής εδώ στη Γη. Για παράδειγμα, η εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο πλήρως επιτρεπόμενο σπίτι με 3D εκτύπωση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 και έκτοτε έχει παραδώσει ολόκληρες κοινότητες τέτοιων σπιτιών στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Η εταιρεία ξεκίνησε το Project Olympus το 2020, με το σκεπτικό ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία κρίσιμης σημασίας υποδομής, όπως επιφάνειες προσγείωσης, δρόμους και ενδιαιτήματα στο φεγγάρι και τον Άρη.

Η ICON έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτότυπο είδος — έναν προσομοιωμένο τρισδιάστατο εκτυπωμένο βιότοπο στον Κόκκινο Πλανήτη που ονομάζεται Mars Dune Alpha (ανοίγει σε νέα καρτέλα), τον οποίο η NASA θα χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση αστροναυτών για αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Η πρόσφατα ανακοινωθείσα σύμβαση της NASA, η οποία χορηγήθηκε μέσω του προγράμματος Small Business Innovation Research του οργανισμού, θα βοηθήσει την εταιρεία να ωριμάσει την τεχνολογία και τις διαδικασίες της. Η ICON σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να μάθει πώς συμπεριφέρεται το σεληνιακό έδαφος, ή ο ρεγολίθιος, στη σεληνιακή βαρύτητα χρησιμοποιώντας προσομοιωμένα δείγματα και πραγματικά που επιστράφηκαν από τις αποστολές Apollo, δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Η εταιρεία θα δοκιμάσει επίσης το υλικό και το λογισμικό της σε μια διαστημική αποστολή που προσομοιώνει τη σεληνιακή βαρύτητα. Και θα υπάρξει μια ακόμη πιο φιλόδοξη δοκιμή, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

«Το τελικό παραδοτέο αυτού του συμβολαίου θα είναι η πρώτη κατασκευή της ανθρωπότητας σε έναν άλλο κόσμο και αυτό θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επίτευγμα», είπε ο Μπάλαρντ.

Αφορμή η αποστολή Artemis

Το ενδιαφέρον της NASA για συστήματα κατασκευής σελήνης δεν αποτελεί έκπληξη. Μέσω του προγράμματος Artemis, η διαστημική υπηρεσία εργάζεται για να δημιουργήσει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία πάνω και γύρω από τη Σελήνη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Η αποστολή Artemis 1, εκτοξεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου, στέλνοντας μια κάψουλα Orion χωρίς πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά. Το Orion πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Άποψη της Γης - Artemis - Orion - πλάνα

«Για να εξερευνήσουμε άλλους κόσμους, χρειαζόμαστε καινοτόμες νέες τεχνολογίες προσαρμοσμένες σε αυτά τα περιβάλλοντα και τις εξερευνητικές μας ανάγκες», δήλωσε στην ίδια δήλωση η Niki Werkheiser, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης στη Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA. «Η προώθηση αυτής της εξέλιξης με τους εμπορικούς μας εταίρους θα δημιουργήσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για μελλοντικές αποστολές».

Διαφήμιση