Αρχική Καταστροφές Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

0
σεισμογραφος
Διαφήμιση

Σε επιφυλακή παραμένουν σεισμολόγοι, αλλά και κάτοικοι μετά τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Εύβοιας, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Πάνω από 85 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, με τον μεγαλύτερο να φτάνει 4,2 Ρίχτερ, όπως τόνισε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

«Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε ο Άκης Τσελέντης. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια… Οι κάτοικοι πρέπει να τα αποφεύγουν, ειδικά αν έχουν κάποιες ρωγμές» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σεισμός Εύβοια - Νοέμβριος 2022
Εικόνα: evima.gr

Λέκκας: Αχαρτογράφητη σεισμολογικά η περιοχή – Πιθανόν να είναι ο κύριος σεισμός

Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5 Ρίχτερ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για έναν νέο ισχυρότερο σεισμό.

Πάντως, εκτιμά και εκείνος ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά πρέπει να περιμένουμε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Προβληματισμός για το άγνωστο ρήγμα

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, σημείωσε ότι οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και επιτηρούν αυστηρά την περιοχή.

«Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της Γης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, ο κ. Λέκκας, σημείωσε πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Γκανάς: «Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να δούμε ποσό μεγάλο είναι το ρήγμα και τι δυναμικό έχει.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για ρήγμα που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ. Επισήμανε πάντως, ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός», ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι που μένουν σε παλιά σπίτια σε χωριά στην περιοχή των Στύρων.

Ο κ. Γκανάς δήλωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχει κανόνες λόγος ανησυχίας για ρήγματα κοντά στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι οι σεισμοί γίνονται αισθητοί λήγω της κοντινής απόστασης.

Παπαδόπουλος: «Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η τελευταία δόνηση των 5 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΜEGA και σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

Σεισμός Εύβοια - Νοέμβριος 2022
Εικόνα: evima.gr

Η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου

«Δεν ξέρουμε αν και ο 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

  1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.
  2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.
  3. Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.

Αλκυονίδες

«Δυο περιοχές μαζεύουν ενέργεια, η μια στο Ιόνιο, δεν ανησυχώ καθόλου, έχει υποστεί αυτή μεγαλύτερους σεισμούς, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, και η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού, η περιοχή των Αλκυονίδων, η οποία έχει 40 χρόνια να δώσει σεισμό. Εκεί μαζεύεται ενέργεια» εξήγησε ο κ. Τσελέντης.

«Κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια, 3,4,5 χρόνια, θα έχουμε κάποιο γεγονός. Μπορεί να φτάσουμε και στα 6 Ρίχτερ» δήλωσε.

Από την άλλη, ο κ. Παπαδόπουλος όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα, εξέφρασε την αντίθεση του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική.

«Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε χαρακτηριστικά.

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ και στο Ιόνιο

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στη 01:46, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στον θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ληξούρι (Κεφαλλονιά), ή περίπου 317 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Διαφήμιση