Αρχική Ελλάδα Πυρά Χαρίτση για τις «τεχνικές συμβουλές» στο ΥΠΕΝ – Η απάντηση του...

Πυρά Χαρίτση για τις «τεχνικές συμβουλές» στο ΥΠΕΝ – Η απάντηση του υπουργείου

0
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - απάντηση
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Για «διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς» κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο «τεχνικό σύμβουλο» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου (ΥΠΕΝ). Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς. Ντροπή!».

Ο κ. Χαρίτσης παραθέτει στην ανάρτησή του και την προκήρυξη της σύμβασης της αρμόδιας αρχής.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Με αφορμή ανάρτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

Η ανεύθυνη ανακοίνωση του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αβασάνιστη υιοθέτησή της από μερίδα του Τύπου, χωρίς καν να διαβάσουν και να κατανοήσουν την προκήρυξη, την οποία τόσο επιπόλαια σχολιάζουν και καταγγέλλουν, αποτελεί απόδειξη πολιτικής ελαφρότητας και κομματικής εμπάθειας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

ΤΟ ΨΕΜΑ: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου». 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέσω Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ θα συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά. Στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρεται ότι μπορεί να επιλεγούν μέχρι και 4 εταιρείες ανά Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο τμήματα στη διαδικασία  (Τμήμα 1: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης, Τμήμα 2: Υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών και πληροφοριών).  Δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου, όπως ανακριβώς αναφέρει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα κι αποσπασματικά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται καθαρά στην προκήρυξη, θα αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. 

Επιπλέον, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία – πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων. 

ΤΟ ΨΕΜΑ: «Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς». 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών. Στόχος της συμφωνίας πλαίσιο είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του ΥΠΕΝ για τις δράσεις του ΕΣΑΑ, μέσω μίας ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες αναθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του αντικειμένου και σε χρονοβόρες  διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να φέρει εις πέρας σημαντικότατα έργα 8,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2025. Η πολυπλοκότητα των δράσεων, οι οποίες καλύπτουν διαφορετικούς τομείς του ΥΠΕΝ, τις καθιστούν ως το απαιτητικότερο σύνολο δράσεων που έχει υλοποιηθεί από το Υπουργείο αλλά και από τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την Αναθέτουσα Αρχή κρίνεται απαραίτητη για την ανάλυση, την υποβολή προτάσεων,  τον προγραμματισμό, την ωρίμανση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκτέλεσης των δράσεων, έργων και στόχων και την τήρηση των δράσεων του ΕΣΑΑ του ΥΠΕΝ.

Το ποσοστό της τεχνικής βοήθειας που ζητείται, στο σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, είναι μόλις στο 0,3%, όταν σε αντίστοιχα έργα στον ιδιωτικό τομέα ζητείται τεχνική βοήθεια που ξεπερνάει το 3%. 

Την επόμενη φορά που κάποιοι θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική για θέματα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καλό είναι τουλάχιστον να έχουν διαβάσει και κατανοήσει περί τίνος πρόκειται, πριν το καταγγείλουν. Στοιχειώδες!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Επόμενο άρθρο«Άριελ»: Μήνυμα «112» στους κατοίκους Ζακύνθου και Κεφαλονιάς