Αρχική Κόσμος Ν. Αναστασιάδης: Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό

0
Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ COP27 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI) - Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούληση μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό, με βαρύνει αυτό, αλλά δεν με βαρύνει, δεν νιώθω τύψεις ή να με βαρύνει η συνείδησή μου ότι εξαιτίας των χειρισμών μου δεν υπήρξε η λύση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε εφ’ όλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και την εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού δεν παύει να είναι κάτι που ήταν το όραμά του. «Και έχω, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως και οι προκάτοχοί μου, αποτύχει παρά την δεδηλωμένη βούληση τουλάχιστον μιας πλειάδας εξ αυτών ότι επιθυμία τους ήταν να βρεθεί η λύση βάσει των παραμέτρων».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Τίθεται θέμα ότι δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά η λύση του Κυπριακού. Εξαρτάται και από τη βούληση – εάν τη διαθέτει – της Τουρκίας. Η οποία, από τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία, επιδιώκει μέσω του κου Τατάρ την διαπραγμάτευση καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παραδέχεται λάθη που έγιναν επί διακυβέρνησής του, ενώ υποστήριξε την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας: «Θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί τις αξιώσεις για τη “Γαλάζια Πατρίδα” του κου Ερντογάν, προκειμένου να μην φέρει την ευθύνη για τα όσα απειλείται; Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική, αλλά και η σωστή ανάλυση των λόγων. Πότε η Τουρκία έδειξε προθυμία συνεργασίας ή θετικής πρότασης και απερρίφθη από την Ε/κ πλευρά;».

Και κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης: «Την ίδια ώρα, και βεβαίως δεν μπορώ παρά να απολογηθώ για λάθη που έπραξα αλλά να πω και πόσο περήφανος νιώθω, γιατί θα παραδώσω μια Κύπρο, ένα Κράτος σύγχρονο, με θεσμούς και εύχομαι εκείνοι που θα με διαδεχθούν να συνεχίσουν την ίδια πορεία, αφήνοντας μάλιστα το κληροδότημα “Η Κύπρος το Αύριο”».

Η ανάρτηση του Ν. Αναστασιάδη με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Η θλιβερή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνιστά μία ακόμη υπενθύμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με αφορμή την 39η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι αυτή αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και περιφρόνηση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα, που η Τουρκία εντείνει σε όλα τα επίπεδα τις προκλητικές της ενέργειες, η σκοτεινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σφυρηλατεί τη θέληση όλων των Κυπρίων πολιτών, για μία πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη από εξαρτήσεις και ξένους στρατούς κατοχής», καταλήγει ο κ. Αναστασιάδης.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η αξίωση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών»

Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα τής Κύπρου έχει τελεσίδικα καταδικασθεί από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του ΣΑ/ΗΕ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

«Η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση ”δύο κρατών” υπονομεύει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη και καταδικασθείσα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κανένα κράτος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση της οντότητας αυτής».

«Τούτο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, κατά την οποία η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στον εν λόγω Οργανισμό υπό την ιδιότητα της ”οντότητας”», αναφέρει.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η απόρριψη της ΕΕ στις τουρκικές δηλώσεις για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

O κ. Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» .

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση