Αρχική Πολιτισμός Μητσοτάκης – Unesco: Αιχμές για την φροντίδα της Αγίας Σοφίας

Μητσοτάκης – Unesco: Αιχμές για την φροντίδα της Αγίας Σοφίας

0
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο "The Next 50 The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability", στους Δελφούς, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε και μίλησε στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει στους Δελφούς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Διαβάστε σχετικά: Στους Δελφούς το επετειακό διεθνές συνέδριο της Unesco

«Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει μια πρόκληση»

«Σήμερα η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει μια πρόκληση που πρέπει να αναρωτηθούμε πως θα ανταπεξέλθουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε, τι όραμα έχουμε για τα επόμενα 50 χρόνια πως θα αντιμετωπίζουμε τις απειλές και επίσης πως αντιδρούμε σε αυτές που δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέσεισε τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μεταξύ αυτών και τα φυσικά φαινόμενα, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των πυρκαγιών που έκαψαν ένα μέρος του αρχαιότερου ελαιώνα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος έμεινε άθικτο μετά από έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

«Είναι γνωστό ότι οι βασιλιάδες έρχονταν εδώ στους Δελφούς για να πάρουν χρησμούς, οι οποίοι όμως δεν έδιναν καθαρές απαντήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε για το μέλλον ότι πρέπει να συνδυαστεί η προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς με την προστασία της φύσης.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο που η συντήρηση της κληρονομιάς μας και η προστασία της φύσης αποτελούν κοινή προσπάθεια», είπε αναφερόμενος στο παράδειγμα των πυρκαγιών στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά και διεθνώς έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί που αποτέλεσαν το θεμέλιο νέων ιδρυμάτων καθώς και διαδικασιών που θα συγκεντρώσουν την τεχνογνωσία για την διατήρηση της κληρονομιάς.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το 1981 ως Υπουργός Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε για να εισέλθει η Ελλάδα στη στενή ομάδα των κρατών της Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στην Ελλάδα προστατεύονται 18 μνημεία, από την Ακρόπολη και τους Δελφούς, έως και την περιοχή του Μυστρά, την Κνωσό το Δίον και την Βεργίνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι η σύμβαση παγκόσμιας κληρονομιάς συνέβαλε στη χαρτογράφηση των κινδύνων που απειλούν τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και επίσης τόνισε ότι απαιτούνται δεξιότητες για την προστασία της. Ενώ, έκανε λόγο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή με την δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο από την οπτική της κλιματικής προστασίας αλλά και την οικονομική προοπτική.

Μίλησε επίσης και για την «απειλή του υπερτουρισμού» λέγοντας ότι με τη συνεχή πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, επέρχεται ο κίνδυνος καταστροφής των μνημείων.

«Δεν τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης και είναι απαράδεκτο»

«Θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε νέες περιοχές όπως το βουνό του Παρνασσού που προσφέρει πολλές επιλογές», ενώ είπε ότι «μόνο με σεβασμό στα μνημεία μπορούμε να διατηρήσουμε την κληρονομικά για τις επόμενες γενεές», ενώ άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για έλλειψη φροντίδας στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν τηρούνται πάντα από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης και αυτό είναι απαράδεκτο, καθώς προσπαθούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ενότητα και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας διχάσουν και να μας γράψουν στους μηχανισμούς του παρελθόντος», είπε συγκεκριμένα.

Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να αποφύγουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για την προστασία των μνημείων, αφού η παροχή βραχυπρόθεσμου οφέλους μερικές φορές δεν είναι καν τόσο σημαντική σε σχέση με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και προστασία αυτών των πολύ μοναδικών τοποθεσιών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αρχαία τοποθεσία των Δελφών μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι μόνο μέσω του σεβασμού στο φυσικό μας περιβάλλον μπορούν τα δημιουργήματα των ανθρώπων να επιβιώσουν στο πέρας των αιώνων.

«Οι Δελφοί είναι ουσιαστικά μια κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μια πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας της COP27
Επόμενο άρθροΚαρχαρίες που λάμπουν στο σκοτάδι βρέθηκαν στη Ν. Ζηλανδία