Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά «Καλάθι του νοικοκυριού»: Αναρτήθηκαν τα νέα προϊόντα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αναρτήθηκαν τα νέα προϊόντα

0
[356553] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπος Μελισσινός και ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ, επισκέφθηκαν, καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το "καλάθι του νοικοκυριού", Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι νέες λίστες με τα προϊόντα που περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ανανεώνεται για τέταρτη φορά από την έναρξη της εφαρμογής του.

Τις λίστες με τα προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην ιστοσελίδα www.e-katanalotis.gov.gr. Οι νέες τιμές των προϊόντων θα ισχύσουν έως την Τρίτη 29/11.

Σε ανάρτηση του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι από τα 816 προϊόντα, 60 έχουν αύξηση και 167 μείωση.

«Black Friday αυτή την εβδομάδα και από ότι φαίνεται ξεκίνησε με τις νέες τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Η πρώτη αποτίμηση των νέων τιμών δείχνει ότι από τα 816 προϊόντα 60 έχουν αύξηση και 167 μείωση ενώ 589 παραμένουν τα ίδια. Το σημαντικότερο ΟΛΕΣ οι αλυσίδες έχουν μείωση», αναφέρει στην ανάρτηση ο κ. Γεωργιάδης και επισυνάπτει πίνακα με τις μειώσεις.

Αναλυτικά οι λίστες του κάθε σούπερ μάρκετ

Το καλάθι της ΑΒ Βασιλόπουλος

Το καλάθι της Σκλαβενίτης

Το καλάθι της Wolt

Το καλάθι της efood

Το καλάθι της Efresh.gr

Το καλάθι της Discount Market

Το καλάθι της Κρητικός

Το καλάθι της Lidl

Το καλάθι της Μασούτης

Το καλάθι της Market In

Το καλάθι της My Market

Το καλάθι της Bazaar

Το καλάθι της Γαλαξίας

Το καλάθι της Πιτσιάς

Το καλάθι της ΣΥΝΚΑ

Το καλάθι της Χαλκιαδάκης

Έρχεται και «εορταστικό καλάθι»

Το επόμενο διάστημα το «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να εμπλουτιστεί με δύο νέες πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει προαναγγείλει το αρμόδιο υπουργείο.

Η πρώτη είναι ένα «καλάθι» με τα προϊόντα που απευθύνονται σε καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Θα περιλαμβάνει περίπου 15 προϊόντα τα οποία καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί, οι οποίοι αναγκαστικά αγοράζουν συγκεκριμένα είδη διατροφής.

Η δεύτερη είναι το λεγόμενο «εορταστικό καλάθι», δηλαδή η λίστα με τα προϊόντα για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα είναι διαθέσιμο γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει για περίπου 2-3 εβδομάδες, ενώ θα περιέχει προϊόντα όπως κρέατα, γλυκά, και ενδεχομένως αναψυκτικά.

Σε νέες μειώσεις έως -18,1% προχώρησαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Έως το -18,1% ανήλθαν οι νέες μειώσεις στις οποίες προχώρησαν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού», με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα

  • στα 167, ποσοστό 20,5%, η τιμή μειώθηκε,
  • στα 589, ποσοστό 72,1%, η τιμή παρέμεινε σταθερή
  • και μόλις σε 60, ποσοστό 7,3%, η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση -18,1% στην αλυσίδα My market.

Το ειδικό σήμα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα αυτά γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι.

Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με οκτώ (8) εκατοστά επί οκτώ (8) εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με οκτώ (8) εκατοστά. Η υποχρέωση εφαρμογής αυτών των διαστάσεων του ειδικού σήματος αρχίζει από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης

Επιπρόσθετα, στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα/κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Απόθεμα προϊόντων

Τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, τα σουπερμάρκετ αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.

Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις
Επόμενο άρθροΝέα κακοκαιρία – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες