Αρχική Ελλάδα Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

0
αναπηρία/ΑΜΕΑ
Εικόνα: Pexels/Marcus Aurelius
Διαφήμιση

Σε λειτουργία τέθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους. Η Κάρτα λειτουργεί σαν αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, βάζοντας τέλος στη συνεχή έκδοση καινούργιων πιστοποιητικών αναπηρίας.

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και, εκτός από την έντυπη μορφή της, θα είναι διαθέσιμη και μέσα από την εφαρμογή gov.gr «Wallet». Με αυτό τον τρόπο να πραγματοποιούν πιο εύκολα όλες τις συναλλαγές τους για χρήση σε ΜΜΜ και δημόσιους χώρους, άμεσες συναλλαγές με Τράπεζες, Υπουργεία και Ταμεία.

Η Κάρτα Αναπηρίας διαθέτει τρεις σημάνσεις, οι οποίες θα διακρίνονται με χρωματικό διαχωρισμό, αντίστοιχα σε τρία χρώματα που θα μεταφράζονται σε ποσοστά αναπηρίας 50%-66%, 67%-79% και σε 80% και άνω.

Σημειώνεται πως η Κάρτα Αναπηρίας εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού). Από την Τρίτη είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αποτελώντας το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που μπαίνει στο Gov.gr Wallet app, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή.

Επισημαίνεται ότι σταδιακά θα προστίθενται παροχές στην Κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν σε κάθε άτομο με αναπηρία.

14 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Κάρτα Αναπηρίας

1. Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας;

Είναι μία ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση για τους συμπολίτες μας με αναπηρία που βελτιώνει στην πράξη την καθημερινότητά τους και περιορίζει την ταλαιπωρία τους. Σε πρώτη φάση, λειτουργεί σαν αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τα άτομα με αναπηρία να αναζητούν συνεχώς καινούργια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Βαθμιαία, θα ενσωματώνει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και ωφελήματα που παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, ικανοποιείται, μετά από δεκαετίες, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Οι ανάπηροι αποκτούν επιτέλους μία “Κάρτα Αξιοπρέπειας”, που τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους.

2. Πώς λειτουργεί;

Με την επίδειξή της από τον δικαιούχο, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της, την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία και το κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί.

Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας μπορούν με την επίδειξή της:

 • Να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να απολαμβάνουν κάθε απαιτούμενη διευκόλυνση.
 • Να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα.
 • Στο επόμενο στάδιο, σταδιακά θα ενσωματώνονται στην Κάρτα οι εξειδικευμένες παροχές που αντιστοιχούν στο “προφίλ” του κάθε δικαιούχου, όπως προαναφέρθηκε.

3. Ποιοι τύποι Κάρτας Αναπηρίας υπάρχουν;

 • εκτυπώσιμο έγγραφο, (όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού)
 • σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, (ώστε o δικαιούχος να έχει την Κάρτα στο κινητό του – Η σχετική εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τις 21 Νοεμβρίου)
 • πλαστική ψηφιακή κάρτα (προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη)

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

4. Ποιοι μπορούν να εκδώσουν Κάρτα Αναπηρίας;

Κάρτα Αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.

5. Απαιτείται αίτηση για την εγγραφή του δικαιούχου στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία;

Όχι, δεν απαιτείται αίτηση. Η καταχώριση στο Μητρώο γίνεται αυτόματα, εφόσον τα στοιχεία της πιστοποίησης αναπηρίας είναι ψηφιακά διαθέσιμα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πληρότητας ή ορθότητας των στοιχείων (ιδίως του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ), όπως είναι αποτυπωμένα στην πιστοποίηση. Η Κάρτα Αναπηρίας αντλεί τα στοιχεία από το Μητρώο.

6. Με ποιον τρόπο αποκτούν την Κάρτα Αναπηρίας οι δικαιούχοι;

Ο δικαιούχος μπορεί είτε να κάνει αίτηση (με κωδικούς TaxisNet) στο karta.epan.gov.gr, ώστε να παραχθεί σχετικό έγγραφο που μπορεί να εκτυπωθεί είτε μέσω της εφαρμογής wallet.gov.gr, ώστε να “κατεβάσει” την Κάρτα στο κινητό του τηλέφωνο. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό (https://wallet.gov.gr/).

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

7. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την αίτηση στο karta.epan.gov.gr;

Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Ο δικαιούχος εισέρχεται με τους ατομικούς κωδικούς taxisnet.

8. Σε τι διαφέρει η Κάρτα Αναπηρίας από τα πιστοποιητικά αναπηρίας που χρησιμοποιούσαν οι ανάπηροι συμπολίτες μας, μέχρι πρότινος;

Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κάρτα Αναπηρίας δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του αναπήρου, δεν αναγράφονται, δηλαδή, πληροφορίες για την αναπηρία ούτε το συνολικό ποσοστό, πέραν των ειδικών σημάνσεων, που προβλέπονται (σήμανση κλιμακίου αναπηρίας και σήμανση περί ανάγκης συνοδού).

Οι Κάρτες σημαίνονται ως εξής:

 • Σήμανση “I” για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66%.
 • Σήμανση “II” για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79%.
 • Σήμανση “III” για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κάρτα γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό για το αναγραφόμενο κάθε φορά κλιμάκιο αναπηρίας. Αν, για παράδειγμα, μία παροχή απονέμεται σε όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο αρμόδιος φορέας (π.χ. ΟΠΕΚΑ) θα πρέπει να δέχεται όλους όσους έχουν Κάρτα με σήμανση κλιμακίου Αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ.

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

9. Τι σημαίνει το σύμβολο “Σ” στην Κάρτα Αναπηρίας;

Το σύμβολο “Σ” υποδεικνύει ότι ο κάτοχός της χρειάζεται συνοδό, για τους σκοπούς της Κάρτας Αναπηρίας. Απονέμεται, μεταξύ άλλων, στους ανηλίκους (έως ότου ενηλικιωθούν), στα άτομα που χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου/τελούν σε απόλυτη αναπηρία, στους δικαιούχους του Προσωπικού Βοηθού, στα άτομα με κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67%, στα άτομα με απόλυτη αναπηρία όρασης ή με ποσοστό οπτικής αναπηρίας τουλάχιστον 80%, κ.ά. Εφόσον υπάρχει το “Σ” στην Κάρτα Αναπηρίας, αυτό σημαίνει ότι, αν πρόκειται για παροχή που αφορά και στον συνοδό του αναπήρου (π.χ. εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα), τότε την δικαιούται και αυτός.

10. Δηλαδή ο συνοδός πρέπει να βγάλει και αυτός Κάρτα;

Όχι. Όποιος κι αν συνοδεύει έναν ανάπηρο, του οποίου η Κάρτα έχει σημανθεί με “Σ” και εφόσον πρόκειται για παροχή που ο πάροχος απονέμει και στον συνοδό, θα δικαιούται και αυτός την παροχή, όπως ορίζεται κατά περίπτωση.

11. Αν κάποιος δεν εκδώσει την Κάρτα Αναπηρίας, επηρεάζει αυτό το δικαίωμά του στις παροχές του;

Όχι. Ο κάθε πάροχος ορίζει ποια δικαιολογητικά αναπηρίας δέχεται. Απλώς επιπλέον αυτών που ήδη δεχόταν, θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχεται και την Κάρτα Αναπηρίας για τα δεδομένα που αναγράφονται σε αυτήν.

12. Πότε λήγει η Κάρτα Αναπηρίας;

Η Κάρτα Αναπηρίας λήγει στο συντομότερο από τα ακόλουθα χρονικά σημεία:

 • για τους ανήλικους, πέντε χρόνια από την έκδοσή της και όχι πέραν της ημερομηνίας ενηλικίωσης,
 • για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής, δέκα χρόνια από την έκδοσή της, για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ έως ένα έτος, κατά τη λήξη της πιστοποίησης και, σε κάθε άλλη περίπτωση, έξι μήνες μετά τη λήξη της πιστοποίησης.

13. Πότε ακυρώνεται η Κάρτα Αναπηρίας;

Η Κάρτα Αναπηρίας ακυρώνεται:

 • αυτοδίκαια με τον θάνατο του δικαιούχου,
 • αυτοδίκαια με τη δήλωση του κατόχου της περί απώλειας ή φθοράς της (αφορά μόνο στην πλαστική κάρτα),
 • οποτεδήποτε με αίτηση του δικαιούχου.

14. Θα γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία;

Η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών και των παροχών που αφορούν τους πολίτες μας με αναπηρία. Με άλλα λόγια, να καταστεί πλήρως (δια)λειτουργική η Εθνική Πύλη Αναπηρίας (epan.gov.gr), όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες για τα ΑμεΑ, δηλαδή:

 • πιστοποίηση από ΚΕΠΑ (“Ψηφιακά ΚΕΠΑ”),
 • μητρώο και κάρτα αναπηρίας,
 • μητρώο παροχών.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν οι επόμενοι πυλώνες, δηλαδή η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, στο οποίο καταγράφονται όλα τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία και τίθενται οι βάσεις για την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος παροχών αναπηρίας. Για την ενεργοποίηση δηλαδή και του τελευταίου πυλώνα, του Ψηφιακού Μητρώου Παροχών Αναπηρίας. Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας όλων των υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας.

Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν τα “Ψηφιακά ΚΕΠΑ”, μέσω των οποίων ψηφιοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας.

Οι ασφαλισμένοι πλέον κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και επισκέπτονται μόνο μία φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους, για την αξιολόγησή τους από τους γιατρούς. Στη συνέχεια, λαμβάνουν τη γνωμάτευσή τους επίσης ηλεκτρονικά, η οποία είναι ενιαία και τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει στα ψηφιακά ΚΕΠΑ 43.600 αιτήσεις.

Τα επόμενα βήματα στήριξης για τους πολίτες με αναπηρία

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και το Μητρώο Αναπηρίας είναι δύο ακόμα πυλώνες της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο με την ενεργοποίηση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ για την εύκολη πιστοποίηση αναπηρίας.

Στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα, με τα στοιχεία της αναπηρίας τους. Σε πρώτη φάση θα περιέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πιστοποίησης αναπηρίας και σταδιακά θα τροφοδοτείται με επιπλέον στοιχεία.

Σύντομα αναμένεται να υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που είναι το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας. Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας όλων των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας. Οι παροχές θα προστίθενται σταδιακά στην Κάρτα, ώστε τελικά κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία να έχει πρόσβαση σε αυτές απλά επιδεικνύοντας την κάρτα του.

Η Κυβέρνηση ήδη έχει προωθήσει άλλες έξι μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα:

 1. Θέσπιση του πρώτου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που μέχρι τότε λειτουργούσαν με ασαφές πλαίσιο διαδικασιών και αρμοδιοτήτων.
 2. Κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί εξετάζονται μια φορά και το ποσοστό αναπηρίας τους ισχύει εφ’ όρου ζωής.
 3. Αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και δρομολόγηση της μεταστέγασης των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
 4. Θέσπιση για ΕΦΚΑ και για τα ΚΕΠΑ των ηλεκτρονικών ραντεβού που κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.
 5. Νομοθετική ρύθμιση (που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή) με την οποία μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό.
 6. Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Ψηφιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας που ήταν μέχρι τώρα συνυφασμένη με ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Οι ασφαλισμένοι πλέον κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο  και επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους για την αξιολόγησή τους από τους γιατρούς. Στη συνέχεια, λαμβάνουν τη γνωμάτευσή τους επίσης ηλεκτρονικά, η οποία είναι ενιαία και τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν ήδη γίνει 43.600 αιτήσεις στα ψηφιακά ΚΕΠΑ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αναρτήθηκαν τα νέα προϊόντα