Αρχική Καταστροφές Κακοκαιρία EVA: Κλειστά αύριο τα καταστήματα – Πώς θα εξελιχθεί

Κακοκαιρία EVA: Κλειστά αύριο τα καταστήματα – Πώς θα εξελιχθεί

0
Κακοκαιρία - Καταιγίδα - Βροχές - Καιρός
Διαφήμιση

Κλειστά θα παραμείνουν τελικά αύριο τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να ανοίξουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας EVA, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

«Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Επικράτεια αύριο, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας. Για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε ολόκληρη την επικράτεια την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η βόλτα στα καταστήματα αναβάλλεται για την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Απαγορευτικό απόπλου για ανοικτού τύπου πλοία από και προς την Κέρκυρα

Με κλειστού τύπου πλοία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης είναι κλειστή από το πρωί του Σαββάτου, καθώς έχει εκδοθεί απαγορευτικό για τα ανοικτού τύπου πλοία.

Από τις λιμενικές Αρχές συνιστάται στους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.

Μήνυμα 112 σε Ήπειρο, Δυτ. Ελλάδα, Ιόνιο και Μεσσηνία για την «EVA»

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε κατοίκους περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και την Μεσσηνία προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 5/11. Το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από μεσημβρινές ώρες Σαββάτου 5/11 σε Δυτική Ελλάδα, Νότιο Ιόνιο και Μεσσηνία. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από την εκδήλωση πλημμυρών έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για την κακοκαιρία «EVA». Παράλληλα, όπως είπε, σήμερα το απόγευμα εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Βόρειου Ιονίου και της Περιφέρειας Ηπείρου με ισχυρή σύσταση για περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, ενώ προσέθεσε ότι ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των φαινομένων και την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αποσταλούν και άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης -εφόσον απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα- έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Ακόμη, ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων.

Διαβάστε σχετικά: Αυξάνεται η ανησυχία για την «EVA» – Ενεργοποιήθηκε το 112
Διαβάστε σχετικά: Κακοκαιρία EVA: Νέο έκτακτο δελτίο – Έντονα φαινόμενα με κεραυνούς

Μέτωπο καταιγίδων μήκους 900 χιλιομέτρων απειλεί τη Δυτ. Ελλάδα

Το μεσημέρι του Σαββάτου 05/11, μέτωπο ισχυρών καταιγίδων βρίσκεται στα ανοικτά του Ιονίου και προσεγγίζει γρήγορα τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας. Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση και το μήκος του μετώπου. Με κίτρινα σύμβολα αποτυπώνονται οι ανιχνευόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις από το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr.

Meteo - EVA

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή 06/11 και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας – συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI),  το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Rains Nov 05 06 B

Ειδικότερα στον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήναςισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή 06/11 όπως φαίνεται στον ακόλουθο προγνωστικό χάρτη. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Meteo - EVA - Αττική

Επικαιροποίηση εκτάκτου δελτίου της ΕΜΥ

Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που εξέτασε και ανέλυσε η ΕΜΥ δεν προκύπτει ουσιώδης διαφοροποίηση από το ήδη εκδοθέν έκτακτο δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας EVA.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  • από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
  • από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
  • από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και
  • κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.
ΕΜΥ - EFI
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ EFI ( Extreme Forecast Index) για την βροχόπτωση το Σαββατο έως τις 24:00 UTC. Εικόνα: ΕΜΥ

Διακρίνεται ότι η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022), ενώ στην υπόλοιπη χώρα την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  • μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  • από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και
  • από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.
ΕΜΥ - EFI
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ EFI ( Extreme Forecast Index) για την βροχόπτωση την Κυριακή έως τις 24:00 UTC. Εικόνα: EMY.

Στον νέο χάρτη του EFI διακρίνονται οι περιοχές των ακραίων τιμών υετού με βάση τις κλιματικές παραμέτρους κάθε περιοχής. Στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης υπάρχουν ενδείξεις κοντά στο κόκκινο, στην Αττική καθώς επίσης στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής , τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Επισημαίνονται ως περιοχές ιδιαίτερης προσοχής η Δυτική Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου Δωδεκανήσου.

Live η κακοκαιρία από το Hellenic Weather:

https://www.youtube.com/watch?v=w5uK6rD382o

Διαφήμιση