Αρχική Περιβάλλον COP27: Η «υπαρξιακή απειλή» για τον πλανήτη και η «δυστοπία»

COP27: Η «υπαρξιακή απειλή» για τον πλανήτη και η «δυστοπία»

0
COP27 - δυστοπία
Εικόνα: Twitter/Etienne Leblanc
Διαφήμιση

Συνεχίζεται για έκτη μέρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 και μερικές χώρες αντιδρούν στην αναφορά του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015) αναφορικά με τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, στο επίσημο κείμενο της Διάσκεψης COP27 στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε σήμερα, ο Τζον Κέρι ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.

H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ κάνουν το καθήκον τους για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια τη ζωή του πλανήτη», είπε ο Μπάιντεν, προτού σκιαγραφήσει τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Μπορώ να σταθώ εδώ ως πρόεδρος των ΗΠΑ και να πω με σιγουριά ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους μας για τις εκπομπές έως το 2030», τόνισε.

Η ομιλία του είχε σκοπό να υπενθυμίσει στους εκπροσώπους κυβερνήσεων που συγκεντρώθηκαν στην COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ομιλία Μπάιντεν έγινε ακόμη και όταν μια σειρά κρίσεων – από έναν πόλεμο στην Ευρώπη έως τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό – αποσπά την προσοχή του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Διαβάστε σχετικά: Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2022 οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να διπλασιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας απλώς ενισχύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να απομακρυνθεί ο κόσμος από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

«Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σε αυτή τη διάσκεψη, πρέπει να ανανεώσουμε και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Το Πακιστάν προειδοποιεί: Η «δυστοπία» είναι ήδη εδώ

Το Πακιστάν δεν θα είναι ικανοποιημένο παρά μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματευτές στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν εκτάκτως χρήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που την έπληξαν νωρίτερα φέτος, δήλωσε η Πακιστανή υπουργός Κλίματος.

«Η δυστοπία βρίσκεται ήδη στην πόρτα μας», κατήγγειλε η Σέρι Ρέχμαν σε συνέντευξή της στο περιθώριο της COP στην Αίγυπτο.

Η ίδια κατήγγειλε τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Πακιστάν, το οποίο δίνει μάχη για να ανακάμψει μετά τις πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 30 δισεκ. δολαρίων.

«Οι πολιτικές πρόοδοι που κάνουμε εδώ θα έχουν πολύ μικρό νόημα επί του πεδίου, αν δεν υπάρξει μεταφορά πόρων η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το μέλλον», τόνισε η Ρέχμαν.

Ο ρόλος του Πακιστάν

Το Πακιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φετινή COP27, καθώς είναι μία από τις δύο χώρες που συμπροεδρεύουν της διάσκεψης, μαζί με τη Νορβηγία. Επίσης, εκπροσωπεί τη G77, μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών που πιέζουν για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης προκειμένου οι πιο φτωχές χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε σχετικά: COP27: Αποζημιώσεις ζητούν τα κράτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση

Μέχρι στιγμής περίπου το ένα τρίτο της χρηματοδότησης έχει πάει σε έργα προσαρμογής, ενώ το πλήρες ποσό στο οποίο έχουν δεσμευθεί οι πλούσιες χώρες, που είναι 100 δισεκ. δολάρια ετησίως, δεν έχει καταβληθεί ποτέ ολόκληρο. Πέρυσι δόθηκαν μόνο 80 δισεκ. δολάρια.

Εξάλλου η χώρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε το ακανθώδες ζήτημα των «απωλειών και των ζημιών» να περιληφθεί στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης – ένα διπλωματικό επίτευγμα έπειτα από δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων οι πλούσιες χώρες αντιστέκονταν. Η κίνηση αυτή άνοιξε τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με το αίτημα των πιο φτωχών και ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών να λαμβάνουν αποζημίωση για τις φυσικές καταστροφές που υφίστανται.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ έχει ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν αποζημίωση και μείωση του χρέους στη χώρα του προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες του Πακιστάν να ανοικοδομηθεί και να προστατευθεί έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου το ένα τρίτο του Πακιστάν βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ επηρεάστηκαν 33 εκατομμύρια άνθρωποι και χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Ακόμα άφαντες Κίνα και Ινδία

Η Κίνα εκπέμπει περισσότερη ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές της Ινδίας αυξάνονται γρήγορα και η χώρα είναι πλέον ουσιαστικά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Global Carbon Project.

Αλλά οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας παρακάμπτουν τις φετινές συνομιλίες για το κλίμα. Αυτό καθιστά απίθανο οποιαδήποτε χώρα να ανακοινώσει σημαντικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών πέρα ​​από τις τρέχουσες υποσχέσεις της.

Εκπρόσωποι από την Κίνα επανέλαβαν τους στόχους της χώρας στις χθεσινές συνομιλίες, αναφέροντας ότι οι εκπομπές θα αυξηθούν μέχρι το 2030 και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι να φτάσουν στο καθαρό μηδέν το 2060. Έχει χαρακτηριστεί ως “πολύ ανεπαρκής” από το Climate Action Tracker, έναν ιστότοπο που ερευνά με τι ρυθμό οι χώρες θα πρέπει να μειώνουν τις εκπομπές τους σε σχέση με τον συνολικό αντίκτυπό τους στο κλίμα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση