Αρχική Special Topics COP27: Αποζημιώσεις ζητούν τα κράτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση

COP27: Αποζημιώσεις ζητούν τα κράτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση

0
poverty πεινα κράτη
Διαφήμιση

Πάνω από εκατό ηγέτες κρατών βρίσκονται στο Σαρμ ελ Σείχ στην Αίγυπτο για την 27η Σύνοδο για το Κλίμα (COP 27). Η πίεση για να ενισχυθούν οι δεσμεύσεις τους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι τεράστια. Σύμφωνα με ειδικούς «δεν τίθεται το ερώτημα για το αν ξεμένουμε από χρόνο, αλλά ότι ο χρόνος μας τελείωσε».

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα έχουν αντίκτυπο για τους επόμενους αιώνες. Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά είναι μη αναστρέψιμο, ακόμα και αν χρειαστούν 500 χρόνια. Όπως και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιόχαν Ρόκστρομ από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για το Κλίμα, μιλώντας στο euronews.

«Υπάρχει μια μικρή ευκαιρία εάν συνεργαστούμε με τη φύση, αν δημιουργήσουμε αποθέματα άνθρακα, ιδιαίτερα στην άθικτη γη και μέσω γεωργικών συστημάτων, για παράδειγμα. Αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που θα μπορούσε να μας οδηγήσει ξαφνικά στο να απενεργοποιήσουμε την υπερθέρμανση που προκαλέσαμε», συμπλήρωσε.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων

Πριν από την Σύνοδο για το Κλίμα (COP 27), δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες συσπειρώθηκαν απαιτώντας από τις χώρες να συμφωνήσουν σε μια χρηματική ελάφρυνση που θα δοθεί στα κράτη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση.

«Η Αφρική συνεισφέρει λιγότερο από το 3% της ρύπανσης που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, αλλά επηρεάζεται περισσότερο από την επακόλουθη κρίση στην Αφρική. Και επομένως είναι δίκαιο και σωστό αυτή η διάσκεψη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αναγνωρίσει τις ειδικές ανάγκες και συνθήκες της Αφρικής», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο, πρόεδρος της Κένυας.

Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, Μία Αμόρ Μότλι, ήταν επίσης ένας από τους πολλούς ηγέτες που επέκριναν τις ανεπτυγμένες χώρες για την στάση τους, καθώς η χώρα της πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι ικανότητές μας να έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή στην ικανότητά μας να έχουμε πρόσβαση σε μπαταρίες ή φωτοβολταϊκά πάνελ περιορίζονται από εκείνες τις χώρες που έχουν την κυρίαρχη παρουσία και μπορούν να παράγουν για τον εαυτό τους. Ο νότος παραμένει στο έλεος του Βορρά σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος, σύμφωνα με πληροφορίες του euronews.

Τα ανεπτυγμένα κράτη είχαν υποσχεθεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020 σε ευάλωτες χώρες για να τις βοηθήσουν να οικοδομήσουν την άμυνα τους και να κάνουν πράσινες τις οικονομίες τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει μόνο τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε σχετικά: Ξεκινά η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με σημαντικές απουσίες

Διαβάστε σχετικά: COP27- ΟΗΕ : Κινούμαστε ολοταχώς προς την «κλιματική κόλαση»

Το Βέλγιο η τρίτη χώρα που δεσμεύεται για αποζημιώσεις

Το Βέλγιο έγινε η επόμενη χώρα, μετά την Δανία και την Σκωτία, που δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση στις ευάλωτες χώρες για να αποκαταστήσουν τις απώλειες και την ζημιές που βιώνουν λόγω της κλιματικής κρίσης, προσφέροντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια στη Μοζαμβίκη.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Φρανκ Βάντερμπρουν, όπως μεταδίδει το pegenews.gr, δήλωσε ότι το Βέλγιο θα διαθέσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για «απώλειες και ζημιές» στην κλιματική αλλαγή από ένα νέο πακέτο στήριξης 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη Μοζαμβίκη από το 2023 έως το 2028, το οποίο θα στηρίξει επίσης έργα, όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο.

«Πρόκειται να επέμβουμε επιτόπου για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να προστατεύσουν καλύτερα τις κοινότητες τους και το περιβάλλον τους από φυσικές καταστροφές, όπως κυκλώνες και πλημμύρες, που γίνονται όλο και πιο βίαια λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Βάντερμπρουκ.

Επιπλέον, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ολλανδία θα αυξήσει την ετήσια συνεισφορά της στη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 50% πάνω από τα επίπεδα του 2021, έως το 2025.

Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της COP27 στην Αίγυπτο, ο Ρούτε είπε ότι η αύξηση θα περιλαμβάνει δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Africa Adaptation Acceleration Programme, μια κοινή πρωτοβουλία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Κέντρου Προσαρμογής.

«Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Στο Σαρμ ελ Σείχ μεταβαίνει και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις αυριανές εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27), οι οποίες αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την προώθηση «πράσινης» και αειφόρου οικονομικής πολιτικής, με στόχο να περιοριστεί το οικολογικό αποτύπωμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. Mohamed Maait, ενώ θα λάβει μέρος στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr.

Διαφήμιση