Αρχική Περιβάλλον COP27- ΟΗΕ : Κινούμαστε ολοταχώς προς την «κλιματική κόλαση»

COP27- ΟΗΕ : Κινούμαστε ολοταχώς προς την «κλιματική κόλαση»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

 «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι», προειδοποίησε o γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο τονίζοντας ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.

Ο Αντόνιο Γκούτερες περιέγραψε την σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ. : «Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

cop27 διασκεψη κλιμα2
ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες–οι ΗΠΑ και η Κίνα–έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

 

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

 

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά o Γκουτέρες.

 

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

cop27 διασκεψη κλιμα3

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

 

«Είτε θα υπάρξει μια Συμφωνία Αλληλεγγύης για το Κλίμα είτε μια Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.

 

Λαγκάρντ: «Η πράσινη μετάβαση των οικονομιών θα συμβάλει στην αναχαίτιση των τιμών της ενέργειας»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς την COP27.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη, αλλά και πιο αυτάρκη», αλλά «επίσης θα περιόριζε τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

 

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27, διεξάγεται από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου την ώρα που πλήθος κρίσεων συγκλονίζει το κόσμο: εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καλπάζων πληθωρισμός, απειλή ύφεσης, ενεργειακή κρίση, διατροφική κρίση…

 

«Η πράσινη μετάβαση δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», γράφει στο μήνυμά της η Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας την διαπίστωση ότι «η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας έχει αναδείξει σε ποιο σημείο εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και σε ποιο σημείο αυτό μας καθιστά ευάλωτους».

cop27 διασκεψη κλιμα

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνιζε την αύξηση των επενδύσεων στις βιώσιμες πηγές ενέργειας που έχει προκαλέσει ο «εις βάθος αναπροσανατολισμός» των παγκόσμιων αγορών, εξαιτίας των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα εργαλεία δεν λείπουν για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία αναφέρεται στην τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα, στις άφθονες επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες και στην προσαρμογή στο κλίμα, τέλος στη διαφάνεια σχετικά με το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα και τα στάδια προς την πράσινη μετάβαση.

Με καλύτερη γνώση των διακυβευμάτων και των διαδικασιών, «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι η αλλαγή των συμπεριφορών και των πρακτικών τους δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη, αλλά έχει νόημα και σε οικονομικό επίπεδο», συνοψίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος να ασκήσει πίεση σε ΗΠΑ και Κίνα να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για αντιμετωπίσουν οι φτωχές χώρες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες «να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον άνθρακα», σημείωσε.

Διαφήμιση