Αρχική Ενέργεια Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ : Εξειδίκευση μέτρων για την ενεργειακή κρίση

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ : Εξειδίκευση μέτρων για την ενεργειακή κρίση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κ. Σκρέκας Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΝ. Ε.Ε. 2
Διαφήμιση

Την εξειδίκευση των μέτρων, στα οποία συμφώνησαν οι 27 ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και την ασφάλεια εφοδιασμού, πρόκειται να αναλύσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Την  “πιθανή επέκταση του ιβηρικού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο” είναι ένα από τα ζητήματα,  τα οποία θα συζητήσουν όπως ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας σημείωσε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρέχει μια ανάλυση σε σχέση με το εν λόγω μοντέλο.

Κ. Σκρέκας Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΝ. Ε.Ε. 1

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των τιμών ενέργειας

Το “Ιβηρικό μοντέλο”

«Η Ιβηρική χερσόνησος δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν πιθανόν λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την εναλλακτική (το ιβηρικό μοντέλο) εκεί και οι ηγέτες μας ζήτησαν να αναλύσουμε πώς να το επεκτείνουμε και τι σημαίνει από την άποψη των δαπανών διότι τα διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά ενεργειακά μίγματα» επισήμανε η κ. Σίμσον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πακέτο των μέτρων «περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Οι ηγέτες ενέκριναν αυτή την προσέγγιση και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε».

Τέλος, οι υπουργοί θα εξετάσουν το θέμα του υδρογόνου, αλλά και την οδηγία για τα κτίρια με την Επίτροπο Ενέργειας να εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στο συγκεκριμένο θέμα καθώς «τα κτίρια αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

 

Σκρέκας: Θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας

«Θα χτίσουμε πάνω στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί κρατών έθεσαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», προσέθεσε.

jozef sikela czech Ζοζεφ Σικέλα

Σικέλα: Να αποφευχθεί η αστάθεια

Την ανάγκη μηχανισμού, ο οποίος θα βοηθήσει στην αποφυγή της αστάθειας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσεχίας, Ζόζεφ Σικέλα.

«Πρέπει να βρούμε ένα εργαλείο, για να αποφευχθεί όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον αυτή η αστάθεια. Δε θέλω λοιπόν να συζητήσω την παρούσα τιμή και το επίπεδο του πλαφόν διότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ο χειμώνας έρχεται. Θα δούμε τι θα έρθει το χειμώνα και τι μπορεί να έρθει την επόμενη χρονιά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ένα εργαλείο» ανέφερε ο κ. Σικέλα προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο. Επίσης, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

«Ο χρόνος έχει σημασία και πρέπει να είμαστε γρήγοροι. Δε θα κρύψω ότι είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που δεν προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Τσέχος υπουργός σημείωσε ότι «οι ηγέτες μάς έδωσαν την κατεύθυνση και σήμερα σε υπουργικό επίπεδο θα συνεχίσουμε με πιο τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα με στόχο να φτάσουμε σε μια ευθυγράμμιση η οποία ελπίζω ότι θα εγκριθεί υπό την τσεχική προεδρία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θέλουμε να κρατήσουμε την ενότητα και ότι παίζουμε όλοι μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔείτε live: Μερική έκλειψη ηλίου ορατή και στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρωτοποριακή μέθοδος: Νερό από λύματα για πότισμα