Αρχική Ελλάδα Σταύρος Καλαφάτης: Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη το 2030-Το ελληνικό θαύμα

Σταύρος Καλαφάτης: Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη το 2030-Το ελληνικό θαύμα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
29 9 2022a 048
Διαφήμιση
Μία σύγχρονη και λειτουργική  πόλη, κόμβο τεχνολογιών και καινοτομίας είναι ο  κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης για την  Θεσσαλονίκη του 2030, όπως την περιέγραψε ο   Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στο Beyond Summit  της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond με θέμα: «Θεσσαλονίκη 2030, Τεχνολογία και Καινοτομία».
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης το όραμα αυτό άρχισε να γίνεται ήδη πράξη καθώς “εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και επενδύουνΚαι αυτό είναι κομμάτι ενός ακόμη ελληνικού θαύματος που είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια.”
 
Ανέφερε πιο συγκεκριμένα  ο Υφυπουργός Εσωτερικών : 

«Είναι στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Θεσσαλονίκη του 2030 να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη, δυναμικά αναπτυσσόμενη η οποία αφενός θ΄ αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και παράλληλα θα δημιουργεί εκείνες τις υποδομές που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα».

30 9 2022 106

Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη  γίνεται κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Το έχουμε δει με τις εταιρείας μεγάλου βεληνεκούς να έρχονται στη Θεσσαλονίκη και να επενδύουν. Πριν από  τέσσερα ή πέντε χρόνια δεν υπήρχαμε στο χάρτη. Σήμερα όχι μόνο υπάρχουμε αλλά μας αναζητούν. Και αυτό είναι ένα κομμάτι ενός ακόμη ελληνικού θαύματος που είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες και το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας διαπνέει όλη την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης».

Τα 30+ έργα στη Θεσσαλονίκη

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα με μια συγκεκριμένη προοπτική. Ο κυρίαρχος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030, σύγχρονη και λειτουργική πόλη. Πρώτος υποστόχος  είναι ν΄ αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, όπως το επιστημονικό της δυναμικό, τη γεωπολιτική της θέση, το hospitality, τη γαστρονομία, ώστε να υπάρχει ένα θετικό αποτύπωμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της  πόλης, στη λειτουργικότητά της και βεβαίως στην αναπτυξιακή της προοπτική.

πανεπιστημιακο παιδιατρικο νοσοκομειο θεσσαλονικης ισν5
Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ο δεύτερος υποστόχος, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Δυτικής με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γίνεται επίσης, με συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Και γίνεται σε δύο επίπεδα: Σε επίπεδο κοινωνικό και ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα, το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο γίνεται στη δυτική πλευρά της πόλης.

Και σε συνδυασμό με το Παιδιατρικό νοσοκομείο, που θα είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης, δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, καθώς και με τα υπόλοιπα δύο νοσοκομεία, το 424 ΓΣΝ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, συγκροτούν ένα πάρκο υγείας για όλους. Και αυτά προχωρούν σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά που μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο αναψυχής και πολιτισμού».

 

Το Επιχειρημαντικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «και εκεί υπάρχει μια ολιστική και ισορροπημένη προοπτική για την πόλη της Θεσσαλονίκης». Και αναφέρθηκε στην μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν 860 περίπου επιχειρήσεις σε  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου.

«Έχουμε υπολογίσει ότι θα χρειασθούν παρεμβάσεις άνω των 80 εκ. ευρώ σε επίπεδο πολεοδόμησης και εγκατάστασης υποδομών, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στοιχειωδώς και σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και όχι μόνο. Το θέμα προχωράει, τόνισε ο Υφυπουργός, και αναμένουμε την απόφαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να πάμε στο επόμενο βήμα».

Για το στρατόπεδο Γκόνου, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία Logistics Center. Είναι έργο το οποίο συνδέεται με μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική που θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Ήδη υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον», σημείωσε ο Υφυπουργός.

 

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Αναφερόμενος στις δράσεις για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο των 30+ έργων που ανακοινώθηκαν ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «πρόκειται για δημόσια και ιδιωτικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 9,3 δις ευρώ.

city lab cisco

Έργα που έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, φορέα υλοποίησης και συγκεκριμένες χρηματοδοτικές πηγές που βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco.

Άλλα που είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Και κάποια είναι σε φάση υλοποίησης ώστε να φθάσουμε στο τελικό repositioning, την επανατοποθέτηση δηλαδή της Θεσσαλονίκης σ΄ ένα μέλλον που έρχεται πολύ γρήγορα και στο οποίο η πόλη φιλοδοξεί να είναι leader στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Το πιστεύουμε όλοι μας. Και πρώτος ο Πρωθυπουργός. Δεν μιλάμε πολύ. Δουλεύουμε, φτιάχνουμε έργα και όταν ολοκληρωθούν ενημερώνουμε τους πολίτες. Με στοχοπροσήλωση, με συγκροτημένη σκέψη, λίγα λόγια και πολλή δουλειά».

Thessintec The vision image mapp

Για το ThessIntec ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι: «Στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχο ρόλο παίζει το ThessIntec. Είναι επίσης ένα μεγάλο project που τυγχάνει της απόλυτης στήριξης της Κυβέρνησης. Υπάρχει σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που φθάνει στο ύψος των 35 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό αναμένεται να καλυφθεί από επενδυτές.

Πόλη μέσα στην πόλη

Για τα έργα ανάπλασης της Δυτική Πύλης της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «αυτά θα αφορούν ουσιαστικά μια πόλη μέσα στην πόλη. Το πλάνο θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής παρουσίασης και ανάλυσης σε υψηλό επίπεδο. Και αυτά τα έργα βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης και δίνουν τη δική τους προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Πρόκειται για σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία, το σκεπτικό της οποίας αφορά κυρίως γραφειακούς χώρους. Στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε έλαβαν μέρος αρχιτεκτονικά γραφεία διεθνούς εμβέλειας και κύρους», ανέφερε.

δυτικη θεσσαλονικη

Για τη συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που μπορεί να επισπεύσει την ανάπτυξη σε ψηφιακό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα, ο κ. Καλαφάτης προέτρεψε «να δούμε τη Θεσσαλονίκη στη χάρτη, να κοιτάξουμε ψηλά όπου βλέπουμε μια πεντάδα δεξαμενών σκέψεων ξεχωριστού επιπέδου.

Τα τρία μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ανατολικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και δυτικά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι απόφοιτοί τους, κάτοχοι πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ν΄ απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας. Αυτό στη Θεσσαλονίκη το επιτυγχάνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος με το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται, προσελκύοντας και κρατώντας τα παιδιά μας εδώ και διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

«Είναι σημαντικό, ότι αυτή η κυβέρνηση απενοχοποιεί την έννοια της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας. Και είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι στην νέα αναπτυξιακή προσέγγιση της πόλης είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου: η Κυβέρνηση, που δίνει το στίγμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πολίτες. Με μια νομοθεσία που διευκολύνει ώστε να γίνονται πράξη τα έργα, να υπάρχει ένα τελικό αποτύπωμα, δηλ. ένα «δια ταύτα». Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον της πόλης», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Διαφήμιση