Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή- Η Ελληνική συμμετοχή

Παγκόσμια σκυταλοδρομία για την Κλιματική Αλλαγή- Η Ελληνική συμμετοχή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ROOT IG Relay stage 628 Athens 0709 (1)
Διαφήμιση

Χιλιάδες δρομείς ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους σε μια σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διανύοντας 7.767χλμ. μέσω 18 χωρών για να μεταφέρουν τη σκυτάλη με το μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27.

Με την ονομασία «Running Out of Time», η σκυταλοδρομία μαζικής συμμετοχής από τη Γλασκόβη της Σκωτίας (που φιλοξένησε την COP26) έως το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου (COP27), θα διαρκέσει 38 μέρες και νύχτες … η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ.

Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με μια φαντασμαγορική τελετή στη Γλασκόβη.

Με τη συμμετοχή δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων, η σκυτάλη θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσω Σκωτίας, Ουαλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, για να φθάσει στο Sharm El Sheikh στις 5 Νοεμβρίου, για την έναρξη της COP27 που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 18 Νοεμβρίου 2022.

Το ελληνικό τμήμα της διαδρομής

 

Η σκυτάλη θα φτάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 24 Οκτωβρίου 2022 και θα συνεχίσει, εκτός κεντρικών δρόμων, περνώντας από: 

Καστοριά – Κλεισούρα – Πτολεμαΐδα – Ακρινή – Βέροια – Τρίλοφο – Κατερίνη – Πλαταμώνας – Γόννοι – Ροδιά – Λάρισα – Φάρσαλα – Δομοκό – Λαμία – Καμένα Βούρλα – Άγιο Κωνσταντίνο – Σκάλα – Μαρτίνο – Ακραίφνιο – Αλίαρτο – Θήβα – Οινόφυτα – Αυλώνα – Αφίδνες – Φράγμα Μαραθώνα – Μαραθώνια Διαδρομή – Ακρόπολη, για να καταλήξει στο Φάληρο, από όπου θα φύγει με ιστιοπλοϊκό για την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου 2022. Συνολικά έχουμε 750χλμ. μοιρασμένα σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 46 είναι για δρομείς και τα 26 για ποδηλάτες. 

Running Out of Time Relay Baton 12

Πολλοί δρομείς –από νέους μέχρι δημόσια πρόσωπα– έχουν ήδη εγγραφεί για να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε επιμέρους τμήματα 5-10χλμ. της συνολικής διαδρομής που θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες.

Η Σκυταλοδρομία θα περάσει από εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενα οικοσυστήματα και περιοχές που έχουν γίνει σημαντικά κλιματικά έργα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, οι δρομείς καλούνται να συγκεντρώσουν πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education (FEE) και την Carbon Copy. 

Διαβάστε επίσης:  Ενεργειακή κρίση: Οι προκλήσεις και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Η Running Out of Time διοργανώνεται από την The World Relay Ltd και γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών.

Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE. Ο συντονισμός περιλαμβάνει την απαραίτητη επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, Αθλητικές Ομοσπονδίες, άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, την Ιδιωτική Πρωτοβουλία και τα ΜΜΕ.

Μέσα από τα πανελλήνια δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει, η ΕΕΠΦ θα κινητοποιήσει την Εκπαιδευτική Κοινότητα, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της στα προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τουρισμό «Γαλάζια Σημαία» και «Green Key».

running out of time1

 

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται.

Το κύριο μήνυμα της σκυταλοδρομίας αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια.

Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις». 

 

Ο James Hay, ένας από τους εμπνευστές της σκυταλοδρομίας, λέει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή μας μέχρι τώρα. Ο στόχος μας είναι να επιδώσουμε στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 ένα ηχηρό μήνυμα με τόσο μεγάλη υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί, για να διατηρήσουμε την ελπίδα μετάβασης σε ένα κλιματικά ασφαλές μέλλον.

Η Running Out of Time συμβολίζει την ουσία της κλιματικής δράσης – είναι ένα εξωπραγματικό, τολμηρό, φιλόδοξο σχέδιο το οποίο μπορεί να πετύχει μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μας. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Διαβάστε επίσης:  Βιώσιμες επενδύσεις των επιχειρήσεων και κριτήρια ESG

Running Out of Time Relay Baton 8

Ο σχεδιασμός της σκυτάλης

Η σκυτάλη έχει σχεδιασθεί από τη βραβευμένη σχεδιαστική εταιρία 4c Design, με έδρα τη Γλασκόβη, της οποίας οι περγαμηνές περιλαμβάνουν τη Σκυτάλη της Βασίλισσας για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στη Γλασκόβη το 2014. Η εμβληματική σπειροειδής μορφή της σκυτάλης για τη Running Out of Time, αντιπροσωπεύει τα τέσσερα βασικά επίπεδα κλιματικής δράσης – διεθνές, εθνικό, τοπικό, ατομικό.

 

Παράλληλες δράσεις

Ως τμήμα των παράλληλων δράσεων της σκυταλοδρομίας, μαθητές και μαθήτριες σε περισσότερες από 50 χώρες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγγραφεί και θα συμμετάσχουν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου και οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Σας καλούμε όλους να μεταφέρετε τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία στις 5 Νοεμβρίου 2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.

 

The World Relay

Η διοργανώτρια The World Relay είναι πολυβραβευμένη εταιρεία με ηγετική θέση στη διοργάνωση μαζικών σκυταλοδρομιών, όπως είναι η σειρά Οne Run.

Συνιδρυτές είναι οι Danny Bent και James Hay, δρομείς, adventurers και κάτοχοι παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη δράση τους το 2013 με το One Run for Boston. Μια σκυταλοδρομία χωρίς στάση, που διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τιμήν των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση της Βοστώνης.

running out of time

Από τότε έχουν υλοποιήσει διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αυτή στην Αμερική και δύο στο Λονδίνο, για τις οποίες τιμήθηκαν από το Runner’s World ως “Heroes of Running”.

Πάνω από 200 χιλιάδες δρομείς έχουν λάβει μέρος στις σκυταλοδρομίες One Run που συγκέντρωσαν πάνω από 1.9 εκατ. λίρες Αγγλίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2021, 165.000 φοιτητές και δρομείς από 195 χώρες συναντήθηκαν με θέμα την παγκόσμια ενότητα στο One Run Global Relay – μια 24ωρη εικονική σκυταλοδρομία απ’ όλο τον κόσμο. www.theworldrelay.com

Διαβάστε επίσης:  Βιώσιμες επενδύσεις των επιχειρήσεων και κριτήρια ESG

 

KEY DATES 

30th September 2022 Opening Ceremony Glasgow Green hosted by Glasgow City Council contact

press@running-out-of-time.com for detailed media advisory & guide

30th Sept-1st October Scotland
Stages 1-28 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/

1st October-5th October England

Stages 29-100 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/ 

5th October-6th October Wales

Stages 101-126 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/ 

6th October-9th October England 

Stages 127-177 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/united-kingdom/ 

9th October BOAT Channel Crossing to France

10th October-10th October France 

Stages 178-183 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/france/ 

10th October-11th October Belgium

Stages 184-210 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/belgium/ 

11th October-13th October Netherlands

Stages 211-252 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/netherlands/ 

13th October-16th October Germany

Stages 253-344 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/germany/ 

16th October-17th October Austria

Stages 345-358 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/austria/ 

17th October-18th October Italy

Stages 359-404 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/italy/ 

18th October-19th October Slovenia

Stages 405-427 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/slovenia/ 

19th October-20th October Croatia

Stages 428-461 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/croatia/ 

20th October-22nd October Bosnia & Herzegovina 

Stages 462-504 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/bosnia-and-herzegovina/ 

22nd October-22nd October Montenegro

Stages 505-518 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/montenegro/ 

 

22nd October-24th October Albania

Stages 519-557 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/albania/ 

 

24th October – 27th October Greece

Stages 558 – 629 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/greece/ 

 

27th October-31st October BOAT Athens, Greece to Paphos, Cyprus 

31st October-31st October Cyprus

Stages 630-645 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/cyprus/ 

31st October – 1st November BOAT Larnaca, Cyprus to Haifa, Israel

1st November-4th November Israel 

Stages 646-699 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/israel/ 

3rd November 2022 Schools Action Day 

4th November-5th November Egypt 

Stages 700-726 Detailed Route – https://running-out-of-time.com/route/egypt/ 

5th November 2022 Global Virtual Relay

Details – https://running-out-of-time.com/route/0 

6th-18th November 2022 COP27: Sharm El Sheikh – Date & details to follow.
Side event hosted by FEE in partnership with UNESCO, OCE and others. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠερισσότερα Ανανεώσιμα, λιγότερη σπατάλη τροφίμων
Επόμενο άρθροΗμέρα Μνήμης – Τιμή στους Ευεργέτες του ΕΚΠΑ