Αρχική Ενέργεια Παγκόσμια μελέτη: Θέμα ατομικής ευθύνης η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Παγκόσμια μελέτη: Θέμα ατομικής ευθύνης η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο - Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Παγκόσμια μελέτη της Schneider Electric, αποκάλυψε ότι σχεδόν 9 στους 10 (86%) καταναλωτές παγκοσμίως πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των λογαριασμών ενέργειας και η ατομική ευθύνη θα πρέπει να διαδραματίσει τον κυριότερο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

Τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη καταναλωτών περιλαμβάνουν:

  • 7 στους 10 (72%) καταναλωτές θεωρούν προσωπική προτεραιότητα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
  • Πάνω από τους μισούς (55%) θεωρούν σημαντική την αλλαγή στις κατοικίες τους, ώστε να παράγουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ωστόσο λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα. 
  • Περισσότεροι από τους μισούς (55%) πιστεύουν ότι έγκειται στην ατομική ευθύνη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Jaap Ham, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Industrial Engineering & Innovation Sciences στο Eindhoven University of Technology, ο οποίος συμβουλεύτηκε τα ευρήματα της έκθεσης αναφέρει:

«Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται, το κόστος ζωής να είναι υψηλότερο από ποτέ και σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) στον δρόμο, η διαχείριση της οικιακής ενέργειας είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους τομείς που λαμβάνονται υπόψη για τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές κατοικιών, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

consumer survey.png

Ενώ αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να προβούν σε αλλαγές, ακόμα και αν αισθάνονται απαισιόδοξοι για τη διαφορά που μπορούν να κάνουν – το μέλλον είναι πραγματικά στα χέρια μας καθώς μετατρέπουμε τις κατοικίες μας σε πιο βιώσιμες με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης οικιακής ενέργειας (home energy management – HEM).

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή αυτή τη στιγμή είναι η νοοτροπία μας.

Έχουμε δημιουργήσει ψεύτικα «εμπόδια» στο μυαλό μας που έχουν ως αποτέλεσμα να αποποιούμαστε την ευθύνη της ανάληψης δράσης. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι καθώς υιοθετούμε έξυπνες ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση του “αόρατου εχθρού” (διαχείριση και κατανάλωση ενέργειας), αντικαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με έξυπνη, καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για την ενεργειακή οικονομία των σπιτιών μας, μπορούμε να δούμε πώς συμβάλλουμε ουσιαστικά στον παγκόσμιο αγώνα μας για έναν υγιέστερο πλανήτη.

Επιπλέον, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε καλό για το περιβάλλον χωρίς συμβιβασμούς στην άνεσή μας». 

εξυπνες οικιακες συσκευες

Έξυπνες οικιακές συσκευές για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης 

 

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι σημερινοί καταναλωτές θέλουν να ακολουθήσουν βιώσιμους τρόπους ζωής, θέτοντας την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους ως κύρια προτεραιότητά.

 

  • Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τεχνολογία για έξυπνες κατοικίες θα βοηθήσει να γίνει το σπίτι τους πιο βιώσιμο.
  • Πάνω από τους μισούς (54%) αναμένουν ότι η επόμενή τους κατοικία θα είναι εξοπλισμένη με έξυπνες οικιακές συσκευές, σημειώνοντας έτσι αύξηση 13% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα (2020)
  • Εφόσον υπάρχουν άτομα και οικογένειες που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 1.995€, τους επόμενους 12 μήνες για την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους – οι υπάρχοντες κάτοχοι έξυπνων οικιακών συσκευών που πιθανότατα έχουν ήδη δει τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους, είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό  2.613€ έναντι 1.079€
  • Ο έξυπνος φωτισμός και οι έξυπνοι θερμοστάτες κατάφεραν να είναι πια στις τρεις έξυπνες συσκευές που αγοράζουν πιο πολύ οι καταναλωτές

 

Σε συνδυασμό με το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής, η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους είναι οι θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις που προτρέπουν τους καταναλωτές να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε έξυπνες βιώσιμες λύσεις. 

Ο YiFu Qi, Executive Vice-President του Global Home και Distribution στη Schneider Electric, επισημαίνει: «Οι καταναλωτές στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του τρόπου παραγωγής, της αποθήκευσης και της διανομής της ενέργειας στο σπίτι τους– όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σημείο καμπής και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ήδη τεχνολογικές λύσεις, όπως το Wiser, που βοηθούν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής και τους δίνουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των καταναλωτών σχετικά με το πως μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι τους και ότι η smart home τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικοί. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση πριν να είναι πολύ αργά».

 

 

 

 

Διαφήμιση