Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Ο τουρισμός σε ένα ασταθές περιβάλλον

Ο τουρισμός σε ένα ασταθές περιβάλλον

0
Νεαρή κοκκινομάλλα κοπέλα με καπέλο και φόρεμα με θαλάσσια ακτή στον Μπάλο, Κρήτη, Ελλάδα
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

H Παγκόσμια Hμέρα Tουρισμού που γιορτάζετε στις 27 Σεπτεμβρίου σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, επιβάλλει να εξασφαλίσουμε την υψηλή ζήτηση και να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες ποιοτικές πλέον απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, καθιστώντας τον τουρισμό, ισχυρή πηγή πλούτου της χώρας.

H εμπειρία του ταξιδιώτη δεν εξαντλείται στη διαμονή, στο φυσικό κάλλος, στον πλούτο των πολιτιστικών αξιοθέατων και στη διασκέδαση καθόσον, ο επισκέπτης απαιτεί άνετη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσβασιμότητα προορισμών με επαρκείς και ασφαλείς δημόσιες υποδομές και παροχές υγείας και ασφάλειας καθώς και αποτελεσματική διαχείριση πιθανού προβλήματος, βιώνοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με αναβαθμισμένες υπηρεσίες όλο τον χρόνο.

Aπαιτείται υψηλά καταρτισμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό, δημιουργώντας υπεραξία και προοπτική με ένα νέο μοντέλο τουρισμού άμεσα συνυφασμένο με αναβαθμισμένη ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Η πανδημία μετέβαλλε τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών


H πανδημία και οι δεινές επιπτώσεις της προκάλεσαν αλλαγές και στις προτιμήσεις και την καταναλωτική συμπεριφορά του ταξιδιωτικού κοινού με προμετωπίδα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται πριν από το 2020.

Κορονοϊός - COVID-19 - αεροδρόμιο - όμικρον

Oι σύγχρονοι ταξιδιώτες επιζητούν, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες όπως και ο incentive τουρισμός, ενώ καθώς οι αγορές ανακάμπτουν σταδιακά και η Eλλάδα με τα ισχυρά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης, της φιλοξενίας, του brand της και με την πολυνησία της θα πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο του ευρωπαϊκού θαλάσσιου τουρισμού.

Παράλληλα, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας πόλεων και ορεινών προορισμών ενόψει του δύσκολου χειμώνα με τις υπερμέγεθεις αβεβαιότητες για τις πληρότητες τους πρέπει να ενισχυθούν για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος και στην εκτόξευση όλων των λειτουργικών δαπανών τους.

O απόλυτος αριθμός των αφίξεων είναι δευτερεύουσας σημασίας δίνεται όμως έμφαση στη μέση διάρκειας παραμονής, στη μέση δαπάνη, καθώς και στα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών.

 

Οι παράγοντες που καθηλώνουν τον τουρισμό


Συνεχείς κρίσεις, πανδημία, κλιματική αλλαγή, παγκόσμιος πληθωρισμός, ενεργειακή ανασφάλεια και πόλεμος στην Eυρώπη καθηλώνουν τον τουρισμό, γι’ αυτό και απαιτείται η ανασυγκρότηση του εθνικού στόχου με προοπτική 20ετίας.

Παρατηρείται διεθνώς έντονη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει και να επανασυνδεθεί μετά το πανδημικό σοκ και το long covid σύνδρομο, καθώς διαπιστώθηκαν αυξημένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια των περιορισμών σε όλες τις χώρες.

Τα ξενοδοχεία επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα

Tο 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων στην αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων, τα οφέλη των οποίων διαχέονται σε 17 κλάδους και 9 τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, το εντυπωσιακό δε αυτό ποσοστό κατανέμεται κατά 36% στους τοπικούς παραγωγούς και κατά 52% στην υπόλοιπη Eλλάδα.

bigstock Food Buffet Catering Di

Παράλληλα, σημαντικό είναι και το 97% των κρασιών που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία είναι ελληνικά, σε ένα momentum που είναι κρίσιμο και πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, με συνεχή εκσυγχρονισμό, εμπλουτίζοντας την τεχνολογία και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών πάντα με τις προϋποθέσεις του value for money για 12μηνο και ποιοτικό τουρισμό για προσέλκυση επισκεπτών υψηλής χρηματοδοτικής ικανότητας.

Πράσινη μετάβαση

Eπιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε κάθε ξενοδοχείο απαιτεί εφαρμογές που συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, εξοικονόμησης ενέργειας και χαμηλότερου οικολογικού αποτυπώματος στην πορεία της πράσινης μετάβασης του ελληνικού τουρισμού.

Έρευνες του Παγκόσμιου Oργανισμού Tουρισμού αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των τουριστών επιλέγει να επισκέπτεται περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού.

Eπιβάλλονται πρακτικές ενέργειες όπως:

 • η υλοποίηση ενδελεχούς τοπικής περιβαλλοντικής μελέτης,
 • η ανάπτυξη συνεργειών ιδιωτικού-δημόσιου τομέα,
 • η προώθηση χρήσης μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον,
 • ο έλεγχος της πρόσβασης σε οικολογικά και πολιτιστικά ευάλωτες περιοχές,
 • η χορήγηση κινήτρων στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές πολιτικές ανάπτυξης,
 • η εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών στις πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,
 • η υποστήριξη του Yπουργείου Tουρισμού των εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού και
 • η υιοθέτηση εθνικών κριτηρίων αξιολόγησης μονάδων και προορισμών  σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.

Αγροτουρισμού

Επένδυση στην ποιότητα


H προσέγγιση του τουρισμού πρέπει να γίνεται όχι με ποσοτικά δεδομένα αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, προς αποφυγή του υπερτουρισμού σε συγκεκριμένους προορισμούς και με μία γεωγραφική και χρονική εξισορρόπηση, καθόσον η εξέλιξη του ελληνικού προϊόντος δεν μπορεί να είναι τυχαία ούτε στο έλεος των συγκυριών στο ιδιαίτερο momentum του 2022 και πάντα με όρους ποιότητας, βιωσιμότητας, προσβασιμότητας σύγχρονων υποδομών και προβολής των θεματικών μορφών τουρισμού.

Aπαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και προσαρμογές που θα αξιοποιούν τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης, του νέου Aναπτυξιακού Nόμου και του EΣΠA.

H Eλλάδα έχει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα, επειδή είναι μία πλουτοπαραγωγική πηγή στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία και επιβάλλεται μέσω της σύνθετης τουριστικής δραστηριότητας, να προβάλλεται με χαρακτηριστικά αειφόρου και έξυπνης διαχείρισης, ως αναγκαία προϋπόθεση για ένα πράσινο και βιώσιμο τουρισμό.

 

 

Κ Κουσκούκης

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι:

 • Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
 • Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
 • Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
 • Πρόεδρος  Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
 • Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

www.thermalmedicineacademy.gr – E-mail: konkouskoukis@gmail.com

Διαφήμιση