Αρχική Τεχνολογία Ο Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla αποκαλύπτεται

Ο Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla αποκαλύπτεται

Σύνταξη: ecozen.gr

0
tesla optimus bot waving
Διαφήμιση

Η Tesla παρουσίασε την Παρασκευή το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus, βάζοντας ένα στοίχημα υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει να αναμορφώσει το μέλλον της φυσικής εργασίας.

Το ρομπότ ανέβηκε στη σκηνή και επέδειξε το εύρος των κινήσεών του, χαιρετώντας και σηκώνοντας τα χέρια του στον αέρα. Η Tesla δήλωσε ότι το ρομπότ λειτουργούσε με τον υπολογιστή Full Self-Driving.

Η εταιρεία ξεκίνησε την παρουσίαση αναφερόμενη σχετικά με τις προσπάθειές της να αναπτύξει και να εκπαιδεύσει το ρομπότ, από τα πρώτα του βήματα μέχρι πιο προηγμένες λειτουργίες.

“Αυτή είναι κυριολεκτικά η πρώτη φορά που το ρομπότ λειτουργούσε χωρίς [σκοινί] στη σκηνή απόψε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk, καθώς η Tesla έδειξε βίντεο με το ρομπότ να σηκώνει αντικείμενα και να ποτίζει φυτά.

Το ρομπότ ήταν «γυμνό», με ορατά τα καλώδια και το υλικό κατασκευής του, βγήκε στη σκηνή καθώς χαιρετούσε. Παρουσιάστηκε επίσης μια επόμενη γενιά του cyborg, υποστηριζόμενη από τρία άτομα επί σκηνής.

Ο Μασκ είπε ότι θέλει το ρομπότ να κατασκευάζεται σε κλίμακα, να πωλείται για λιγότερο από 20. 000 δολάρια και να περιλαμβάνει βασικές φυσικές ικανότητες, όπως η ικανότητα να κινεί όλα τα δάχτυλα ανεξάρτητα και αντίχειρες με βαθμούς ελευθερίας, ώστε να μπορεί να χειρίζεται εργαλεία.

“Αυτό σημαίνει ένα μέλλον αφθονίας”, είπε. “Ένα μέλλον όπου δεν θα υπάρχει φτώχεια. Όπου οι άνθρωποι . . μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν από άποψη προϊόντων και υπηρεσιών”.

“Πρόκειται πραγματικά για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε”, είπε.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Optimus

Η Tesla δήλωσε ότι η τελευταία γενιά του ρομπότ λειτουργεί με ένα τσιπ υπολογιστή Tesla, με δυνατότητες WiFi και LTE (μακροπρόθεσμη εξέλιξη) παρόμοιες με αυτές ενός κινητού τηλεφώνου, μαζί με χαρακτηριστικά ήχου και κυβερνοασφάλειας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ο Optimus λειτουργεί με μια μπαταρία 2,3 κιλοβατώρων, πολύ μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που θα χρειαζόταν για ένα ηλεκτρικό όχημα. Τα χέρια του Optimus έχουν 11 βαθμούς ελευθερίας, μια προφανής αναφορά στις κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορούν να κινηθούν.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδίασε το ρομπότ με τους ίδιους στόχους μαζικής παραγωγής όπως όταν σχεδιάζει ένα αυτοκίνητο, ώστε το ρομπότ να μπορεί να κατασκευαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μεγάλη κλίμακα.

tesla bot

Η Tesla έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ρομπότ για να εκτελεί εργασίες στα εργοστάσιά της, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στην παραγωγή.

Το ρομπότ που θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο;

Η επίδειξη της Παρασκευής δείχνει πώς ο Μασκ θέλει να λύσει ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη: πώς να φτιάξει μια μηχανή που να μπορεί να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο.

Εδώ και χρόνια, εταιρείες όπως η Amazon και η Google εργάζονται για τη δημιουργία ρομπότ που είναι σε θέση να κινούνται και να σηκώνουν ή να επεξεργάζονται αντικείμενα με μηχανικά νύχια ή χέρια.

Αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο της τεχνολογίας, το οποίο θα επέτρεπε στις εταιρείες να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με ανεξάντλητα ρομπότ, δεν έχει επιτευχθεί.

Το ρομπότ Tesla αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης προσπάθειας της εταιρείας να εισαγάγει μια νέα εποχή αυτοματισμού, στην οποία οι αλγόριθμοι υπολογιστών θα λαμβάνουν αποφάσεις όπως ο άνθρωπος και θα εξελίσσουν τις γνώσεις τους ανεξάρτητα από την ανθρώπινη συμβολή.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις από την οργανωμένη εργασία, αλλά έχουν επίσης κερδίσει την αποδοχή όταν μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια των εργαζομένων και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες.

Μια εταιρεία που θα σπάσει τον κώδικα των ανθρωποειδών ρομπότ θα ήταν σίγουρα μια πρωτοποριακή – αν και αμφιλεγόμενη – εξέλιξη στην προσπάθεια αυτή.

Εάν υλοποιηθεί, ο Optimus θα μπορούσε αρχικά να διαταράξει τις θέσεις εργασίας στην κατασκευή, οι οποίες αποτελούν περίπου το 10% της εργασίας στις ΗΠΑ, ή 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιους μισθούς, έγραψε σε μια ανάλυση ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Loup Ventures.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να ξεπεράσει τον άνθρωπο και να μας θέσει σε κίνδυνο, αναφέροντας την τεχνητή νοημοσύνη ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πολιτισμό. Είπε όμως ότι με την κατασκευή του ρομπότ της Tesla, η εταιρεία θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι θα είναι ασφαλές.

“Προφανώς κατασκευάζουμε τα κομμάτια που χρειάζονται για ένα χρήσιμο ανθρωποειδές ρομπότ, οπότε μάλλον πρέπει να το κατασκευάσουμε”, δήλωσε πέρυσι. “Και αν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει. Υποθέτω ότι πρέπει να το κάνουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές”.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως εργασίες σε αυτοκίνητα ή επισκέψεις στο κατάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, ο Musk είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν “πιθανώς να λάβουν” ένα Optimus μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: www.washingtonpost.com

Διαφήμιση