Αρχική Διάστημα Ο αστεροειδής Φαέθων περιστρέφεται επικίνδυνα γρήγορα

Ο αστεροειδής Φαέθων περιστρέφεται επικίνδυνα γρήγορα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
φαεθων
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες που μελετούν το μεταβαλλόμενο φως του 3200 Φαέθων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βραχώδες σώμα περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα γύρω από τον άξονά του, χάνοντας περίπου 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε χρόνο.

Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά οι περιστροφές των αστεροειδών συνήθως δεν αλλάζουν καθόλου.

Αν καταλάβουμε γιατί ο Φαέθων συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις σχετικά με μια κατηγορία αστεροειδών που θεωρούνται “δυνητικά επικίνδυνοι”, καθώς περνούν δίπλα από τη Γη καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

 

Δυνητικά επικίνδυνος

Ο Φαέθων δεν αποτελεί προς το παρόν κίνδυνο για τη Γη, αλλά με διάμετρο 5,8 χιλιομέτρων είναι αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει αρκετές καταστροφές αν υποθετικά χτυπήσει. Επιπλέον, η πορεία του αστεροειδούς τον φέρνει αρκετά κοντά, ώστε η αλλαγή της τροχιάς του, που διαρκεί 524 ημέρες, θα μπορούσε να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις ανησυχίες μας.

Είναι επίσης παράξενο. Η τροχιά του αστεροειδούς βυθίζεται κοντά στον Ήλιο, όπως για παράδειγμα η τροχιά ενός κομήτη.

Έχει επίσης μια σκονισμένη ουρά και τυχαίνει να είναι ένας από τους δύο μόνο αστεροειδείς που προκαλούν βροχές μετεωριτών (κυρίως αυτές προέρχονται από κομήτες).

Και όμως, σε αντίθεση με έναν κομήτη, δεν φαίνεται να έχει πάγο. Οι επιστήμονες τον έχουν αποκαλέσει “κομήτη βράχου”.

NEA Phaethon NASA JPL Caltech 48
Είναι εντυπωσιακά μπλε ενώ οι περισσότεροι αστεροειδείς είναι κοκκινωποί ή γκρίζοι.

Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του Φαέθοντα τον έχουν καταστήσει στόχο μιας μελλοντικής αποστολής προσεδάφισης, DESTINY+ (Demonstration and Experiment of Space Technology for INterplanetary voYage with Phaethon fLyby and dUst Science), με επικεφαλής την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία. Έτσι, οι επιστήμονες εργάζονται για να μάθουν περισσότερα για τον παράξενο βράχο, ώστε να σχεδιάσουν καλύτερα πώς θα συναντηθούν μαζί του.

Το “μυστήριο” της αλλαγής της φωτεινότητας

Η φωτεινότητα του Φαέθοντα αλλάζει καθώς περιστρέφεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε την περίοδο περιστροφής του με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντάς την σε 3,6 ώρες.

Αλλά χρειαζόμαστε ακριβή δεδομένα αν πρόκειται να προσγειώσουμε ένα σκάφος εκεί, οπότε ο πλανητικός επιστήμονας Sean Marshall του Αστεροσκοπείου Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο εργαζόταν για να βελτιώσει το μέγεθος, το σχήμα και την περιστροφή του Φαέθοντα όταν παρατήρησε κάτι περίεργο.

Παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του την περασμένη εβδομάδα στην 54η Ετήσια Συνάντηση του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
“Οι προβλέψεις από το μοντέλο σχήματος δεν ταίριαζαν με τα δεδομένα”, λέει ο Marshall.

Οι χρόνοι που το μοντέλο ήταν πιο φωτεινό ήταν σαφώς εκτός συγχρονισμού με τους χρόνους που ο Φαέθων παρατηρήθηκε να είναι πραγματικά πιο φωτεινός.

φαεθων1

Συνειδητοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την περίοδο περιστροφής του Φαέθοντα που άλλαξε ελαφρώς κάποια στιγμή πριν από τις παρατηρήσεις του 2021, ίσως από δραστηριότητα που έμοιαζε με κομήτη όταν βρισκόταν κοντά στο περιήλιο τον Δεκέμβριο του 2020″

Μια πιο προσεκτική ματιά στο πλήρες σύνολο δεδομένων, που καλύπτει την περίοδο από το 1989 έως το 2021, αποκάλυψε ότι η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί από μια σταδιακή, σταθερή επιτάχυνση, χάνοντας 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου της περιόδου περιστροφής ετησίως. Από έτος σε έτος, η αλλαγή δεν κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά καθώς οι δεκαετίες περνούν, γίνεται πολύ πιο εμφανής.

Στην πραγματικότητα, μια ομάδα ερευνητών παρατήρησε μια ασυμφωνία στην περίοδο περιστροφής το 2016, όταν παρατήρησαν ότι τα δεδομένα τους δεν ήταν συγχρονισμένα με τα δεδομένα του 1989. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές δεν είχαν αρκετές πληροφορίες για να εξηγήσουν τη διαφορά. Τώρα, αυτή η ασυμφωνία φαίνεται να έχει επιλυθεί.

Αυτό καθιστά τον Φαέθοντα έναν από τους μόλις 11 αστεροειδείς με επιταχυνόμενες περιστροφές, από τους χιλιάδες αστεροειδείς των οποίων οι περιστροφές έχουν χαρακτηριστεί.

Είναι πιθανό αυτό να είναι αποτέλεσμα απώλειας μάζας.

Η εκτόνωση στους κομήτες προκαλεί ένα φαινόμενο περιστροφής και μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι ο Φαέθων μπορεί να εκτονώνει το νάτριο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχύει ένα μικρό φαινόμενο Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack (YORP). Αυτό συμβαίνει όταν η θερμότητα ενός αστέρα επηρεάζει τον ρυθμό περιστροφής ενός μικρού σώματος, όπως ένας αστεροειδής.

Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τον Φαέθοντα, αλλά το να γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός περιστροφής αλλάζει, και ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει, είναι από μόνο του ένα εξαιρετικό εύρημα.

“Αυτά είναι καλά νέα για την ομάδα του DESTINY+”, λέει ο Marshall.

“Μια σταθερή αλλαγή σημαίνει ότι ο προσανατολισμός του Φαέθοντα κατά τη στιγμή της διέλευσης του διαστημικού σκάφους μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, οπότε θα γνωρίζουν ποιες περιοχές θα φωτίζονται από τον Ήλιο”.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com/

Διαφήμιση