Αρχική Διάστημα Γιατί και πώς θα φτιάξουμε βάση στην Σελήνη (βίντεο)

Γιατί και πώς θα φτιάξουμε βάση στην Σελήνη (βίντεο)

Του Κωνσταντίνου Μαυρομάγουλου, YouTube Content Creator

0
Η κατάσταση της Σελήνης
Διαφήμιση

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές προσπάθειες να επικεντρώνονται στην εξερεύνηση της Σελήνης, την εκμετάλλευση των πόρων της, την κατασκευή βάσεων και την αποίκιση της. Από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας έχουμε τον Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό Έρευνας ILRS και από την πλευρά των ΗΠΑ το σεληνιακό πρόγραμμα Άρτεμις.

Πολλοί όμως εδώ στην Γη μας, εύλογα αναρωτιούνται γιατί ξοδεύουμε χρήματα για διαστημικές εξερευνήσεις και γιατί δεν προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στο σπίτι μας.

Απαντήσεις στο καίριο αυτό πρώτο ερώτημα, δίνει το παρακάτω βίντεο παραγωγής του καναλιού Project Future που δημοσιεύουμε σήμερα.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία 3,5 δις χρόνια  η γη βίωσε 5 μαζικές εξαφανίσεις της ζωής με την τελευταία πριν 66 εκατ χρόνια που προκλήθηκε όταν προσέκρουσε  στη γη ένας τεράστιος αστεροειδής. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν τίθεται θέμα αν θα ξανασυμβεί μια τέτοια μαζική εξαφάνιση της ζωής από την γη, αλλά… πότε αυτή θα συμβεί;

Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επιλέγουμε πρωτίστως τη Σελήνη για να μεταναστεύσουμε ή να αποικίσουμε -αν χρειαστεί- το διάστημα.

Οι λόγοι είναι εύλογοι και πολλοί οι οποίοι περιγράφονται σε απλή κατανοητή γλώσσα στο 2ο βίντεο που ακολουθεί. Εκεί θα δείτε αναλυτικά τους λόγους που η κατάκτηση της Σελήνης είναι ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μας για την αποίκιση του διαστήματος. Επίσης θα δείτε τι δυσκολίες υπάρχουν και πώς σκοπεύουμε να τις ξεπεράσουμε.

Συνοπτικά, επίσης, αναφέρουμε ότι η μικρή απόσταση της Σελήνης από τη Γη επιτρέπει εξοικονόμηση πόρων, προστατεύει την υγεία των αστροναυτών από την κοσμική ακτινοβολία και την αμεσότητα των επικοινωνιών ενώ η σελήνη έχει και πηγές καυσίμου όπως υδρογόνο, φώσφορο, θείο, αλουμίνιο που κάνουν καλή καύση με το οξυγόνο αλλά και Ήλιο3 που είναι χρήσιμο σε αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η Σελήνη διαθέτει νερό στους πόλους της. Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν όμως και μεγάλες δυσκολίες που η τεχνολογία που διαθέτουμε επιχειρεί να επιλύσει. Τέλος σημειώνεται ότι μέσα στο 2022 οι επιστήμονες κατάφεραν αν καλλιεργήσουν τα πρώτα φυτά σε σεληνιακό έδαφος.

Βίντεο

INFO: Tο παραπάνω βίντεο είναι μία ακόμη παραγωγή του καναλιού Project Future. Το Project Future ασχολείται με θέματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας, την επιστήμη, την κοινωνία και πολλά ακόμα. Μπορείτε να βρείτε και άλλα βίντεο και να εγγραφείτε στο κανάλι εδώ: http://youtube.com/c/ProjectFutureGR?sub_confirmation=1

Διαφήμιση