Αρχική Κόσμος Εγκλήματα πολέμου οι μαζικοί βομβαρδισμοί της Ουκρανίας-ΟΗΕ- ΟΑΣΕ-G7

Εγκλήματα πολέμου οι μαζικοί βομβαρδισμοί της Ουκρανίας-ΟΗΕ- ΟΑΣΕ-G7

Έντονη η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ο διπλωματικός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη.

0
Marioupoli
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

Ο ΟΗΕ και οι χώρες μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων σε 12 πόλεις της Ουκρανίας κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια τυχόν αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια στιγμή συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη 11/10/22 οι ηγέτες της G7 με τη συμμετοχή και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.

ΟΗΕ

ΟΗΕ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία, χθες Δευτέρα, «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτιμά ο ΟΗΕ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη.

Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές».

«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (…) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι. Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια.

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,δήλωσε χθες «βαθιά σοκαρισμένος» και  στηλίτευσε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, «νέα απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου» στον οποίο οι άμαχοι «πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».

Ακόμη περισσότεροι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι μετά τους βομβαρδισμούς.

ΝΑΤΟ

NATO

Πιο σαφή θέση έλαβαν σήμερα  οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO συνοδευόμενοι από τους προέδρους της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Χαρακτηρίζουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου:

“Εμείς, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία και οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η Ρωσικός αντίλογος 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” με στόχο, όπως υποστηρίζει, όχι την κατάληψη εδαφών αλλά την καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη επικίνδυνων εθνικιστών, όπως διατείνεται.

Υποστηρίζει, δε, ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.

 ΟΑΣΕ: Τρομοκρατία τα  πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας

Τρομοκρατία εναντίον του άμαχου πληθυσμού χαρακτηρίζει τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -με 57 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη Γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Διπλωματικός πόλεμος για τις «παράνομες» προσαρτήσεις

ρωσοι στρατιωτες

Προτού εξαπολυθούν τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, αυτό που επρόκειτο να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση ήταν η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών. Στη ΓΣ το καθένα από τα 193 κράτη μέλη έχει απλά δικαίωμα ψήφου και καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Η Ρωσία εμπόδισε την υιοθέτηση ταυτόσημο κειμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας της την 30ή Σεπτεμβρίου.

Όλα τα μέλη του οργανισμού συμμετέχουν από χθες Δευτέρα στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσής του ΟΑΣΕ για να συζητήσουν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναμένεται να μπει σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη 12/11.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδικάζει τις «παράνομες» προσαρτήσεις των περιφερειών Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μετά τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», που όπως τονίζει δεν έχουν «καμία νομιμότητα» δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Καλεί επίσης να μην αναγνωριστούν από κανέναν οι προσαρτήσεις και να αποσυρθούν αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Σε επιστολή της προς όλα τα κράτη μέλη, η Ρωσία καταφέρθηκε εναντίον «των δυτικών αντιπροσωπειών», οι ενέργειες των οποίων «δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου».

Η ψηφοφορία θα δείξει τον βαθμό απομόνωσης της Ρωσίας ενώ οι προσπάθειες των υποστηρικτών του κειμένου να πείσουν χώρες που θα μπορούσαν να απέχουν έχουν ενταθεί. 

Σε περιοδεία στην Αφρική, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα «καλεί την Αφρική να μην παραμείνει ουδέτερη» στην ψηφοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στο Ντακάρ.

«Θα είναι δύσκολο. Το ψήφισμα εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 είχε εξασφαλίσει μια εκατοστή ψήφους. Νομίζω πως θα έχουμε περισσότερες αυτή τη φορά», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, που υπολογίζει πως θα είναι από 100 ως 140.

Τα δύο πρώτα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης εναντίον της ρωσικής εισβολής τον Μάρτιο είχαν εξασφαλίσει 141 και 140 ψήφους, είχαν καταψηφιστεί από πέντε κράτη μέλη (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία), οι αποχές ήταν αντίστοιχα 35 και 38.

Όμως στην τρίτη ψηφοφορία, στα τέλη Απριλίου, για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η διεθνής ενότητα έναντι της Μόσχας φάνηκε να θρυμματίζεται, με πολύ περισσότερες αποχές (58) και ψήφους κατά (24), παρότι το κείμενο εγκρίθηκε από 93 χώρες.

Τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης παρακώλυσε διένεξη επί της διαδικασίας μετά την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει, μάταια, ότι η ψηφοφορία θα γινόταν μυστικά, ασυνήθιστη διαδικασία που επί της αρχής συνήθως χρησιμοποιείται στις εκλογικές διαδικασίες, για παράδειγμα για την ανάδειξη μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπάιντεν «Απόλυτη βαρβαρότητα»

Τζο Μπάιντεν

Ωστόσο ήταν τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση του ΟΑΣΕ και οι δύο εμπόλεμες χώρες διασταύρωσαν τα ξίφη και στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Η Ρωσία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι κράτος τρομοκράτης και χρειάζεται αποτροπή με τον πιο σθεναρό τρόπο», έκρινε ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κισλίτσα.

Ο ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια απάντησε χαρακτηρίζοντας το «καθεστώς» στο Κίεβο «την πιο σκανδαλώδη τρομοκρατική οργάνωση», δύο ημέρες μετά την έκρηξη, τη «δολιοφθορά» κατά της Μόσχα, που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

«Η φρίκη αυτού που έγινε σήμερα στην Ουκρανία (…) είναι ασυγχώρητη», υπογράμμισε ο ιταλός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους. «Φοβάμαι πως τα γεγονότα των τελευταίων ωρών θα προκαλέσουν νέους εκτοπισμούς».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «απόλυτη βαρβαρότητα» που προσάπτει στον ρώσο ομόλογό του, ενώ η ευρωπαϊκή διπλωματία επίσης κατήγγειλε τις «βάρβαρες επιθέσεις».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είχαν δώσει προσωρινό απολογισμό που έκανε λόγο για 11 νεκρούς και 89 τραυματίες. Ο κ. Κισλίτσα μίλησε για 14 άμαχους νεκρούς και 97 τραυματίες.

Λαβρόφ: Δεν απορρίπτουμε συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

lavrov
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε συνομιλίες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφή».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20) στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ινδονησία και ότι θα εξετάσει την πρόταση αν την δεχθεί. «Έχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από την ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να υποστούν σειρά από ήττες που ανέτρεψαν τα δεδομένα επί του πεδίου των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ 

Διαφήμιση