Αρχική Ενέργεια Επιδοτήσεις στην αγορά πετρέλαιου θέρμανσης και λιπασμάτων- Η ρύθμιση

Επιδοτήσεις στην αγορά πετρέλαιου θέρμανσης και λιπασμάτων- Η ρύθμιση

Οικονομικές ενισχύσεις για αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά και λιπασμάτων για τους αγρότες.

0
ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στα είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο χωρίς ΦΠΑ και  σε 0,25 με ΦΠΑ όπως δηλαδή υπολογίζοντας μέχρι πρότινος, θα είναι το ύψος της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης. Στα εξήντα εκατομμύρια (60.000.000) ευρώ η ενίσχυση στους αγρότες λόγω ενεργειακής κρίσης και αύξησης της τιμής των λιπασμάτων.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  να κινείται κοντά στο 1,45 ευρώ/ λίτρο, κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία για την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και την ενίσχυση των αγροτών λόγω υπέρμετρης αύξησης του κόστους των λιπασμάτων. Πρόκειται για  επιδότηση “οριζόντια” που θα  αφορά όλα τα νοικοκυριά ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους .

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το ύψος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από:

  • τα διυλιστήρια
  • τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης
  • τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καθοριστεί η διαδικασία χορήγησης επιδότησης και ο μηχανισμός εκκαθάρισης,, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης -θέρμανσης αλλά και η δύναται  παράτασης της εφαρμογής  και τυχόν αναπροσαρμογής της επιδότησης

Διαβάστε την τροπολογία εδώ

Για τους αγρότες

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Αγροτικές εργασίες σε χωράφι στο νομό Λάρισας.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Στο άρθρο 2 της ίδιας τοπολογία ορίζεται ότι «δύναται να χορηγείται ενίσχυση στις  επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω ενεργειακής κρίσης και αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

 Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά Πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει κρατικό προϋπολογισμό και υπερβαίνει συνολικό των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου τρίτων». 

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ενώ η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις πριν τρεις ημέρες τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,20 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια θα διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση.

Πάντως εκτιμάτε  ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Διαφήμιση