Αρχική Ενέργεια Ενεργειακή κρίση: Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κομισιόν
Διαφήμιση

Οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια αναμένονται σήμερα, Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στην Ε.Ε. καθως παραμένει αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού της ενεργειακής κρίσης που εκτινάσσει τον πληθωρισμό και απειλεί να χρεοκοπήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, το Bloomberg αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν».

ενεργεια

Επισημαίνει δε, ότι οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι πολέμιοι ανησυχούν ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ο κανονισμός της Επιτροπής αναμένεται να έχει:

  • Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.
  • Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.

Καλεί δηλαδή τα κράτη-μέλη για καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο.

Δεύτερον, υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς να αναφέρει χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl, ότι «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, να πούμε ότι το 15% των ποσοτήτων για τις οποίες γίνεται παραγγελία υποχρεωτικά θα αγοράζεται από κοινού, από τις εταιρείες προφανώς που χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Η Επιτροπή εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών.

Ακόμη, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προτείνεται παράλληλα, η συνέχιση της συζήτησης με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ενεργειακη φτωχεια

Τέλος, προτείνεται σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακού τομέα, αλλά και η δημιουργία νέας ομάδας επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Διαφήμιση