Αρχική Υγεία - Διατροφή AI υπολογίζει πόσα χρόνια μας προσθέτουν τα αρνητικά συναισθήματα

AI υπολογίζει πόσα χρόνια μας προσθέτουν τα αρνητικά συναισθήματα

0
ηλικια
Διαφήμιση

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα νέο είδοςρολογιούπου θα μπορεί να μετρά την πραγματική βιολογική μας ηλικία.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσώτση

Μια πρόσφατη προσπάθεια πρόσθεσε ψυχολογικούς παράγοντες στο μείγμα και έκανε μερικές ενδιαφέρουσες προβλέψεις. Οι αρχικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της ψυχικής ασθένειας θα μπορούσαν να υπερτερούν εκείνων των σωματικών ασθενειών και συνηθειών, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος.

Η χρονολογική ηλικία βασίζεται στο πόσα χρόνια έχετε στην πλάτη σας, αλλά το γεγονός ότι δύο άνθρωποι έχουν γιορτάσει τον ίδιο αριθμό γενεθλίων δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου υγιείς.

Μετρώντας ορισμένες πτυχές της σωματικής υγείας ενός ατόμου, όπως το μικροβίωμα του εντέρου ή τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορούν να προβλέψουν πόσο νέοςήγέροςείναι κάποιος σε βιολογικά χρόνια.

Κατάθλιψη - Ψυχολογία

Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν γιατί ορισμένα άτομα γερνούν γρηγορότερα από άλλα και ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία γήρανσης.

Υπάρχει όμως ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας που έλειπε από τις προηγούμενες απόπειρες ωρολογοποίησης: η νοητική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Το 2021, μια μελέτη δεκαετιών μεταξύ 2,3 εκατομμυρίων Νεοζηλανδών διαπίστωσε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και εμφάνισης σωματικών ασθενειών και θανάτου.

Μια άλλη μελέτη την ίδια χρονιά διαπίστωσε ότι το ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας συνδέεται με την επιτάχυνση της γήρανσης στη μέση ηλικία.

Επιπλέον, αυτό το φαινόμενο γήρανσης εμφανίστηκε πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

AI ρολόι γήρανσης

Με αυτά τα ευρήματα κατά νου, ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ σχεδίασαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να δημιουργήσουν ένα νέο ρολόι γήρανσης που ενσωματώνει διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες υγείας και βιοδείκτες αίματος.

Εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα από σχεδόν 5. 000 υγιείς ενήλικες από το σύνολο δεδομένων της China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS), το οποίο περιλαμβάνει μόνο συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω, και στη συνέχεια τον δοκίμασαν σε δεδομένα από άλλα 7. 000 άτομα.

Άγχος - Ψυχολογία

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εκπαιδεύουν ένα ρολόι γήρανσης αποκλειστικά σε μια τόσο μεγάλη κινεζική ομάδα (οι περισσότερες μελέτες γίνονται σε δυτικούς πληθυσμούς) και είναι επίσης από τις πρώτες που ενσωματώνουν στρεσογόνους παράγοντες ψυχικής υγείας.

Πόσα χρόνια μας προσθέτουν τα ψυχολογικά προβλήματα

Τελικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή μοναξιάς, προσθέτουν 1,65 χρόνια στη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Η επίδραση υπερέβη άλλα ατομικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το βιολογικό φύλο, η περιοχή κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση και η κατάσταση καπνίσματος.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική συνιστώσα δεν πρέπει να αγνοείται στις μελέτες γήρανσης λόγω της σημαντικής επίδρασής της στη βιολογική ηλικία, γράφουν οι συγγραφείς.

 

Η Deep Longevity, μια εισηγμένη εταιρεία που επενδύει σε ρολόγια βαθιάς γήρανσης, χρηματοδότησε τη μελέτη.

Αυτή η τελευταία προσπάθεια ενσωματώνει φυσικές πληροφορίες σχετικά με 16 παράγοντες του αίματος συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και τον ΔΜΣ, την περιφέρεια μέσης και την αρτηριακή πίεση.

βιολογική ηλικια

Τα οκτώ συναισθήματα που μας γερνάνε

Τα δεδομένα ψυχολογικής ευημερίας των συμμετεχόντων βασίστηκαν σε οκτώ συναισθήματα: ενοχλημένοι, μοναχικοί, δυστυχισμένοι, μη εστιασμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, απελπισμένοι ή φοβισμένοι.

Αυτή είναι μια απλουστευμένη εκδοχή της ψυχικής υγείας, αλλά αν μη τι άλλο, αυτό θα έκανε τις προβλέψεις του βιολογικού ρολογιού πιο συντηρητικές.

Όταν το ρολόι δοκιμάστηκε ειδικά σε άρρωστα άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων έπασχαν από καρκίνο, καρδιοπάθεια, ηπατική νόσο, πνευμονοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, προέβλεψε με ακρίβεια ότι ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους ομολόγους τους στην κύρια, υγιή ομάδα.

Ωστόσο, η επίδραση αυτών των συνθηκών στην προβλεπόμενη ηλικία δεν ξεπέρασε το 1,5 έτος. Αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από τη συνολική επίδραση όλων των ψυχολογικών μεταβλητών μαζί, η οποία επιτάχυνε τη γήρανση κατά 1,65 χρόνια, σύμφωνα με τον αλγόριθμο.

Το κάπνισμα, εν τω μεταξύ, πρόσθεσε περίπου 1,25 χρόνια γήρανσης από μόνο του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αλγόριθμος διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για την υγεία από ό,τι η κατάθλιψη ή η μοναξιάτο κάπνισμα παραμένει ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πολλούς καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.

Το άθροισμα των αρνητικών συναισθημάτων

Αλλά με βάση τις προβλέψεις του ρολογιού, μπορεί να είναι ότι αν ένας άγαμος άνθρωπος (που προσθέτει 0,59 χρόνια γήρανσης) αισθάνεται σπάνια ευτυχισμένος (προσθέτει 0,35 χρόνια), αισθάνεται συχνά απελπισμένος (προσθέτει 0,28 χρόνια) και έχει προβλήματα ύπνου (προσθέτει 0,44 χρόνια), αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του από ό,τι το κάπνισμα από μόνο του.

Οι συγγραφείς λένε ότι τα αποτελέσματά τους καταδεικνύουν ότι ο επιβλαβής αντίκτυπος της χαμηλής ψυχολογικής ευημερίας είναι του ίδιου μεγέθους με τις σοβαρές ασθένειες και το κάπνισμα.

Έτσι, καταλήγουν, η προαγωγή της ψυχικής υγείας μπορεί να θεωρηθεί μια πιθανή παρέμβαση κατά της γήρανσης με πιθανά οφέλη [ισάξια] με πιο απτές, σωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις“.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Aging.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com

Διαφήμιση