Αρχική Ενέργεια Σενάρια ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξετάστηκαν στο Μαξίμου

Σενάρια ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξετάστηκαν στο Μαξίμου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μέγαρο Μαξίμου
Διαφήμιση

Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών.

Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Επιδότηση ρεύματος - ρεύμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα μέτρα στήριξης των πολιτών θα ξεπεράσουν φέτος τα 10 δισ. ευρώ

O Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης «εξαντλώντας αλλά όχι παραβιάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας και υπενθύμισε την επιστολή των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει πλαφόν και να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την Κομισιόν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους που παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Γιάννης Οικονόμου

«Βέβαια δημιουργήθηκε  πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την καλή διαχείριση αλλά και την εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε ο κ. Οικονόμου δίνοντας τα στοιχεία μεταξύ των οποίων και η κατά 12% αύξηση των αφίξεων τον Ιούλιο.

«Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πλειάδα μέτρων και με οδηγό τις νέες οικονομικές δυνατότητες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί από τη ΔΕΘ το Σάββατο στη συνέχεια της στήριξης αλλά και σε διορθωτικού  χαρακτήρα μέτρα έναντι των στρεβλώσεων αναφορικά με την αγορά εργασίας και την στέγαση», ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κομισιόν: Προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συνεδρίαση Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφήμιση