Αρχική Special Topics 24ωρη απεργία σήμερα στα τηλεοπτικά ΜΜΕ

24ωρη απεργία σήμερα στα τηλεοπτικά ΜΜΕ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δημοσιογραφοι απεργια - στάση εργασίας
Διαφήμιση

Με 24ωρη απεργία από τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης απαντούν οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά ΜΜΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για ακόμα περισσότερες απολύσεις, να διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο «συναγερμός ήχησε» με το νομοσχέδιο του Γ. Οικονόμου που είναι στη φάση της διαβούλευσης και προβλέπει την ακόμα χειροτέρευση των όσων προέβλεπε ο νόμος Λιβάνη, δηλαδή στους 400 εργαζόμενους, πάνω από 40% θα είναι εργαζόμενοι από συνδεδεμένες εταιρείες, με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και τις αγωνιστικές διαθέσεις, αναγκάστηκε να κηρύξει την 24ωρη απεργία που χαρακτηρίζει προειδοποιητική ζητώντας την απόσυρση των επίμαχων άρθρων ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν βγάλει η ΠΟΕΣΥ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις.

τηλεοπτικος σταθμος

Η ανακοίνωση 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ και ΕΤΙΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΙ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN) καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.

Αντιδρούμε στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων δεν θα ανεχτούν άλλη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μελών τους, η οποία αποτελεί νέο καίριο χτύπημα στην ενημέρωση.

Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 29 του νομοσχεδίου και δηλώνουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Διαφήμιση