Αρχική Καταστροφές Σεισμός στο Μεξικό: Για τσουνάμι «μικρής έντασης» καθησυχάζει η κυβέρνηση

Σεισμός στο Μεξικό: Για τσουνάμι «μικρής έντασης» καθησυχάζει η κυβέρνηση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μεξικο σεισμος
Διαφήμιση

Τσουνάμι «μικρής έντασης», αναμένεται στη Νέα Καληδονία σήμερα περί τις 18:00 (σ.σ.: τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες Δευτέρα το Μεξικό.

Αναμένεται να παρατηρηθούν «αφύσικες κινήσεις της θάλασσας» στη Νέα Καληδονία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,6 βαθμών.

Πάντως δεν θεωρείται πως υπάρχει «κίνδυνος καταστροφικού τσουνάμι», καθησύχασε η καληδονική κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας μολαταύτα τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή μετά τις 18:00.

Λαμβανομένων υπόψη της έντασης, της τοποθεσίας του επικέντρου και του εστιακού βάθους του σεισμού, τα κύματα εκτιμάται πως θα είναι «της τάξης των 20 ως 30 εκατοστών», ύψους το οποίο αντιστοιχεί σε «τσουνάμι μικρής έντασης», σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που έτσι δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Στο μέτρο που δεν υφίσταται «κίνδυνος» να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια», εξήγησαν οι αρχές.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το δυτικό τμήμα του Μεξικού και την πρωτεύουσα στις 13:05 (σ.σ.: τοπική ώρα· 21:05 ώρα Ελλάδας) χθες, στην «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ανακοίνωσε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

σεισμος μεξικο1

Πάντως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα των 9 εκατ. κατοίκων, που φθάνουν τα 25 εκατ. αν προστεθούν σ’ αυτούς όσοι ζουν σε προάστια της μητρόπολης.Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών, συγκλόνισε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) την πολιτεία Μιτσοακάν στο κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της χώρας.

Το αμερικανικό γεωλογικό προειδοποίησε για τσουνάμι 1-3 μέτρα

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρό του εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ακουίγια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 15 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Τραγική σύμπτωση

Ήταν ο τρίτος μεγάλος σεισμός που έχει καταγραφεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής την ημέρα της 19ης Σεπτεμβρίου!

Μάλιστα, ο συναγερμός έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό της Πόλης του Μεξικού χτύπησε λιγότερο από μία ώρα μετά την πραγματοποίηση ασκήσεων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους καταστροφικούς σεισμούς του 1985 και του 2017.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985 ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών στην Πόλη του Μεξικού σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες κτήρια.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ένας σεισμός 7,1 βαθμών άφησε πίσω του περίπου 370 νεκρούς, κυρίως στην πρωτεύουσα.

Η Πόλη του Μεξικού είναι χτισμένη σε μια φυσική λεκάνη γεμάτη με τα ιζήματα μιας πρώην λίμνης, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους σεισμούς.

Η πρωτεύουσα, η οποία μαζί με τις γύρω αστικές περιοχές φιλοξενεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, διαθέτει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με τη χρήση σεισμικών οθονών που έχει ως στόχο να δώσει στους κατοίκους αρκετό χρόνο για να εκκενώσουν τα κτήρια.

Διαφήμιση