Αρχική Καταστροφές Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι Ε. Λέκκας και Γ. Παπαδόπουλος προειδοποιούν

Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι Ε. Λέκκας και Γ. Παπαδόπουλος προειδοποιούν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σαμος σεισμος
Διαφήμιση

Αβεβαιότητα για τον αν οι χθεσινές σεισμικές δονήσεις στη Σάμο αφορούσαν κύριο σεισμό δηλώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και αναφέρει ότι για ένα ακόμη 24ωρο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «ξεπεράστηκε ο άμεσος κίνδυνος που διαγράφτηκε χθες το μεσημέρι».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λέκκας ανέλυσε την ισχύ των τριών σεισμικών δονήσεων που αναστάτωσαν τους κατοίκους ξυπνώντας άσχημες μνήμες από το παρελθόν.

«Έχουμε να κάνουμε με δύο σεισμούς γύρω στις 12.00, ο πρώτος με μέγεθος 4,7 βαθμών (της κλιμακας Ρίχτερ) και ο δεύτερος με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Ουσιαστικά είχαμε μια αυξητική τάση στην εκδήλωση του μεγέθους των σεισμών και ανησυχήσαμε λιγάκι».

Όπως δήλωσε, «οι σεισμοί αυτοί έγιναν έντονα αισθητοί στη Σάμο και ξύπνησαν μνήμες του σεισμού του 2020, όπου είχαμε ένα σεισμό της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, με μικρές ζημιές σε οικίες αλλά κυρίως με την απώλεια των δύο παιδιών».

Ευθ. Λέκκας
Ευθύμιος Λέκκας

Ο κ. Λέκκας θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο τόνισε ότι «ο σεισμός χθες (31/8) δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό του 2020. Είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό και γεωδυναμικό πλαίσιο».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας «δε φτάνει μόνο να παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό το οποίο κάνουμε είναι επιχειρησιακά να είμαστε έτοιμοι για να επέμβουμε αν χρειαστεί».

Ο σεισμός των 5,2 βαθμών έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά με τον κ. Λέκκα να επισημαίνει ότι ο δομημένος ιστός της Σάμου είναι πάρα πολύ ισχυρός, αποτέλεσμα του αντισεισμικού κανονισμού που εφαρμόζεται.

«Αυτό το βλέπουμε στον σεισμό του 2020 που ήταν της τάξεως των 7 βαθμών και δεν είχαμε ζημιές σε κανένα σύγχρονο κτίριο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Για τους σεισμούς στη Σάμο μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

γερασιμος παπαδοπουλος σεισμολογος
Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Υπάρχει η εστία που έχει ενεργοποιηθεί από χθες στο νότιο τμήμα του νησιού. Έχει αρχίσει η εικόνα μιας σεισμικής ακολουθίας, χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Σε δύο 24ωρα η Φύση  η ίδια θα μας έχει εφοδιάσει με περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια τελική άποψη», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε βέβαιοι αν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος».

Ο κ. Παπαδόπουλος εφιστά την προσοχή των κατοίκων για τα κίτρινα κτίρια του 2020.  «Καλό είναι οι κάτοικοι να αποφεύγουν τέτοια κτήρια. Όλη αυτή η ακολουθία πηγαίνει καλά και να ευχηθούμε να πάει καλά ως το τέλος».

 

Διαφήμιση