Αρχική Υγεία - Διατροφή Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο της γρίπης

Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο της γρίπης

0
εμβόλιο γρίπης - εμβολιασμού
Διαφήμιση

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η γρίπη παρουσίασε έξαρση κατά τους θερινούς μήνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και μάλιστα, συχνά, σε μικρότερες ηλικίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από γρίπη και 290.000 έως 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη κάθε χρόνο παγκοσμίως (https://www.hopkinsmedicine.org/). 

Στο παρόν άρθρο απαντώνται ορισμένα από τα πιο συνήθη ερωτήματα ασθενών που αφορούν το εμβόλιο γρίπης. 

– Σε ποιους συνιστάται κατά προτεραιότητα το εμβόλιο της γρίπης;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 •  Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
 • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
 • Σύνδρομο Down

Γρίπη

 1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 1. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 1. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 1. Άστεγοι.
 2. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

– Τι επιδιώκεται με τον εμβολιασμό;

Με τον εμβολιασμό επιδιώκεται η προστασία των ευπαθών ομάδων από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Επιπλοκές είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας, η επιδείνωση καρδιαγγειακού και ορισμένα νευρολογικά σύνδρομα όπως η εγκεφαλίτιδα, το GUILLAIN BARRE, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η αναπνευστική ανεπάρκεια, ο θάνατος. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται ιδανικά το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος). 

Γρίπη, Αρρώστια

– Πέρασα γρίπη το προηγούμενο διάστημα, μπορεί να νοσήσω ξανά; Αν έχω κάνει την προηγούμενη χρονιά το εμβόλιο πρέπει να το κάνω και φέτος; Γιατί;

Η αρχή της ανοσοποίησης στα εμβόλια, βασίστηκε ιστορικά στην χορήγηση τμημάτων ή και ολόκληρου του παθογόνου μικροοργανισμού σε εξασθενημένη μορφή και σε μικρή ποσότητα ικανή να προκαλέσει παραγωγή αποτελεσματικών αντισωμάτων χωρίς ωστόσο να προκαλείται νόσος. Τα αποτελεσματικά αυτά αντισώματα, οδήγησαν για παράδειγμα στην εκρίζωση της πολιομυελίτιδας.

Η φυσική νόσηση επίσης δημιουργεί αποτελεσματικά αντισώματα με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουμε να νοσήσουμε ξανά εφόσον έχουμε προσβληθεί από πολλούς ιούς (π.χ. ιλαρά).

Παρά ταύτα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια εκρίζωσης για όλους τους ιούς ή αποτελεσματική φυσική ανοσία: Η ταχύτητα με την οποία αρκετοί ιοί αναπτύσσουν μεταλλάξεις και διαλάθουν των αντισωμάτων αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες.

Οι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς γρήγορης αλλαγής των αντιγονικών περιβλημάτων, ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που δημιουργούνται στον οργανισμό από παλαιότερους εμβολιασμούς ή φυσικές νοσήσεις.

Αυτή είναι η αιτία που αρρωσταίνουμε ξανά και ξανά από γρίπη ανεξάρτητα από το εάν έχουμε αρρωστήσει από γρίπη κατά το παρελθόν. Όσοι εμβολιάζονται πρέπει να εμβολιάζονται σε ετήσια βάση. 

– Το εμβόλιο του κορονοϊού με καλύπτει και για γρίπη;

Όχι πρόκειται για διαφορετικά παθογόνα.

Διαφήμιση