Αρχική Ενέργεια Οι προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή αερίου

Οι προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή αερίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κομισιόν ευρωπαϊκή επιτροπή
Διαφήμιση

Τα τρία μέτρα που θα εξετάσει η Κομισιόν για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αναφέρθηκαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται σε αυτό τα μέτρα θα αφορούν:

  1. Την εξασφάλιση κοινού πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Την εκπροσώπηση της ΕΕ από έναν αγοραστή ο οποίος θα διαπραγματεύεται την τιμή του ρωσικού αερίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών.
  3. Τον διαχωρισμό των κρατών μελών της ΕΕ σε κόκκινες και πράσινες ζώνες.

Τα μέτρα αυτά ίσως φέρουν αλλαγή στους όρους των συμβολαίων με την Gazprom γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η τρίτη επιλογή που προτείνει η Κομισιόν είναι ένας μηχανισμός διαχωρισμού των κρατών μελών σε κόκκινες και πράσινες ζώνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που θα βρίσκονται στις κόκκινες ζώνες θα είναι εκείνες με τα περισσότερα προβλήματα στην προμήθεια αερίου. Γι’ αυτές θα μπαίνει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για να βοηθηθούν.

Στις πράσινες περιοχές θα αγοράζεται το αέριο στην τρέχουσα τιμή και θα διοχετεύεται το πλεονάζον αέριο στις χώρες που ανήκουν στις κόκκινες περιοχές.

Οι τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Χθες ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η πρόταση της Κομισιόν, η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι η εξής:

  • Μειώστε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
    • Ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο της Ρωσίας
    • Βοηθήστε τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
    • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις προμήθειες και να χειραγωγήσει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης. Θα αποτύχει. Η Κομισιόν προετοιμάζει την πρότασή της προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να διαχειριστούν τις υψηλές τιμές στην ενέργειας».

Σολτς και Μακρόν θα ανταλλάζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Μακρόν Γαλλία
Εικόνα: Christophe Ena, Pool

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο αφότου σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Μόσχα δεν εμποδίζουν την λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη.

olaf scholz
Όλαφ Σολτς

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην «συλλογική Δύση» για τα προβλήματα που δημιουργεί στις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι πλήρεις κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

 

 

Διαφήμιση