Αρχική Διάστημα Μετ’ εμποδίων η εκτόξευση της Artemis 1 – Δείτε την LIVE στις...

Μετ’ εμποδίων η εκτόξευση της Artemis 1 – Δείτε την LIVE στις 21:17

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Artemis
Διαφήμιση

Μετ’ εμποδίων ετοιμάζεται η εκτόξευση του Artemis 1, της δοκιμαστικής αποστολής για τη μόνιμη επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη, όλα όμως δείχνουν ανοιχτά λόγω νέας, δυνητικά επικίνδυνης διαρροής υδρογόνου.

Το πρόβλημα στο σύστημα που τροφοδοτεί τον γιγάντιο πύραυλο SLS με 3,7 εκατ. λίτρα καυσίμου είχε πρωτοεμφανιστεί το καλοκαίρι στις δοκιμές πλήρωσης των δεξαμενών. Παρά τις εργασίες επιδιόρθωσης, διαρροές είχαν επανεμφανιστεί και στην πρώτη απόπειρα εκτόξευσης που ματαιώθηκε την Δευτέρα.

artemis1

Διαβάστε επίσης: Artemis 1: Έτοιμη για εκτόξευση στη Σελήνη το Σάββατο

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, μεταφέρει την κάψουλα Orion, με επιβάτες τρία ανδρείκελα, σε μα πτήση που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι πριν επιστρέψει πέφτοντας στον Ειρηνικό περίπου 40 ημέρες αργότερα.

Δεύτερο εμπόδιο

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα τοπική ώρα όταν χτύπησε συναγερμός υπερπίεσης και η διαδικασία πλήρωσης με καύσιμα διακόπηκε προσωρινά. Λίγα λεπτά αργότερα, υδρογόνο –ένα εξαιρετικά εύφλεκτο υγροποιημένο αέριο- άρχισε να χύνεται από την περιοχή των κινητήρων, κάτι που οδήγησε σε νέα προσωρινή αναβολή, αναφέρει το Associated Press.

Παρόλα αυτά η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση συνεχίζει να τρέχει. Σε περίπτωση νέας αναβολής, νέα ευκαιρία εκτόξευσης θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα.

Στις 21:17 ώρα Ελλάδος η εκτόξευση

Αν επιδιορθωθεί σήμερα το πρόβλημα  η ΝASA θα επιχειρήσει στις 21:17 ώρας Ελλάδος να εκτοξεύσει στη Σελήνη τον πύραυλο «Orion».

Για τη σημερινή προγραμματισμένη εκτόξευση, η NASA έχει ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι το 2024 και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Διαφήμιση