Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, President of the @EU_Commission
Διαφήμιση

Πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του ενδεχόμενου να διακοπεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε: «Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητά μας και η αλληλεγγύη μας θα εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε! Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη εξάρτησή μας από την Ρωσία στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – η οποία επέτρεψε να έχουμε  αποθήκευση φυσικού αερίου στο 82%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την ίδια “αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το δίχτυ αλληλεγγύης που είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο θα ρέει όπου χρειάζεται.

φυσικό αέριο - Nord Stream

Και αυτό το έργο ήταν απαραίτητο επίσης για να έχουμε άλλους προμηθευτές να μας παρέχουν το απαραίτητο αέριο ώστε να μην εκβιαζόμαστε πια από τη Ρωσία. Το έχετε δει τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να μας εκβιάσει καθώς, όπως μόλις είπα, 13 κράτη μέλη έχουν ήδη αποκοπεί μερικώς ή ολικώς από το ρωσικό αέριο. Επομένως, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για τις ανακοινώσεις της Ρωσίας”.

Μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU»

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς. Ως εκ τούτου, θα υποβάλουμε μια σειρά από άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Τα πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

  • Έξυπνη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι σπάνιος. Αυτό απαιτεί έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την ισοπέδωση των κορυφών που οδηγεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.

fysiko aerio

  • Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Είναι πλέον καιρός οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν.
  • Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων».
  • Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών.

Έτσι θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.

Θα ενημερώσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο για να επιτρέψουμε την ταχεία παράδοση των κρατικών εγγυήσεων.

  • Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και τώρα η δουλειά μας αποδίδει! Στην αρχή του πολέμου, το αέριο του αγωγού της Ρωσίας ήταν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου. Σήμερα έχει μειωθεί μόνο στο 9% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου. Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι».

 

Διαφήμιση