Αρχική Καταστροφές Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή εκκένωσης

Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή εκκένωσης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
τυφωνας
Διαφήμιση

Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς η Ιαπωνία πλήττεται από έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει δει ποτέ η χώρα.

Ο υπέρ-τυφώνας Nanmadol σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 90.

Χτύπησε το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, το Κιούσου, το πρωί της Κυριακής και προβλέπεται να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης και σχεδόν 350.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα.

Οι μεταφορές και οι εργασίες έχουν διακοπεί, και η χώρα είναι προετοιμασμένη για εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο Nanmadol έφερε ριπές ταχύτητας έως και 234km/h (145mph) και σε ορισμένες περιοχές προβλέφθηκαν 400mm (16 inches) βροχής σε 24 ώρες.

Τα τρένα, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν τοποθετηθεί σάκοι άμμου για την προστασία ορισμένων ιδιοκτησιών.

Ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο άκρο του νοτιότερου νησιού της Ιαπωνίας, του Κιούσου, το πρωί της Κυριακής και ένας ποταμός στο Κιούσου έχει υπερχειλίσει.

Δύο νεκροί και 87 τραυματίες

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του βυθίστηκε από τις πλημμύρες και ένας άλλος πέθανε αφού θάφτηκε σε κατολίσθηση. Ένα ακόμη άτομο παραμένει αγνοούμενο και 87 έχουν τραυματιστεί.

Βίντεο δείχνει στέγες που έχουν ξηλωθεί από κτίρια και διαφημιστικές πινακίδες που έχουν ανατραπεί.

Η καταιγίδα προβλέπεται να στραφεί ανατολικά και να περάσει πάνω από το κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, πριν απομακρυνθεί στη θάλασσα μέχρι την Τετάρτη. Η πρωτεύουσα, το Τόκιο, βίωσε έντονες βροχοπτώσεις, με τη γραμμή Tozai του μετρό να έχει ανασταλεί λόγω πλημμυρών.

Για περισσότερους από 500. 000 ανθρώπους στις περιοχές Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto και Yamaguchi έχει εκδοθεί συναγερμός επιπέδου πέντε, ο υψηλότερος στην κλίμακα προειδοποίησης καταστροφών της Ιαπωνίας.

Συνολικά περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τμήματα των περιοχών Kyushu, Shikoku και Chugoku μετά από συναγερμό επιπέδου τέσσερα.

Οι τυφώνες θα επεκταθούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια πολύ δραστήρια περίοδο τυφώνων.
Ο Nanmadol έχει κατηγοριοποιηθεί ως σούπερ τυφώνας από το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων των ΗΠΑ (JTWC), ένας όρος που εφαρμόζεται σε καταιγίδες με διατηρούμενη ταχύτητα ανέμου 240km/h (150mph) ή περισσότερο. Είναι το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας τέσσερα ή πέντε.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανέβαλε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την Τρίτη, προκειμένου να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Φαινόμενο La Niña

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει μια πολύ δραστήρια περίοδο τυφώνων φέτος, η οποία επηρεάζεται από ένα φυσικό φαινόμενο γνωστό ως La Niña.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ατλαντικό και την Καραϊβική λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε ότι οι έντονοι τροπικοί κυκλώνες θα αυξηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Διαφήμιση