Αρχική Ενέργεια Η ενεργειακή φτώχεια χτυπά και την Ελλάδα

Η ενεργειακή φτώχεια χτυπά και την Ελλάδα

0
ενεργειακη φτωχεια
Διαφήμιση

Του Γιάννη Μανιάτη

Με το 28% των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας, ή κοινωνικού αποκλεισμού (στην τρίτη χειρότερη θέση της Ε.Ε.), το κόστος της ενέργειας πλησιάζει το 10% των συνολικών εξόδων ενός νοικοκυριού.

Ολλανδία, Δανία, Μεγ. Βρετανία, Ρουμανία, Κροατία, στηρίζονται ενεργειακά στο δικό τους φυσικό αέριο (στην Ελλάδα δεν καταδεχόμαστε…).

Το 2030, 70% μεγαλύτερη η παγκόσμια παραγωγή LNG (γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε το δικό μας αέριο…).

Ο φθηνότερος από το φυσικό αέριο άνθρακας, προκαλεί πολύ περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ανάγκη για τριπλασιασμό παγκόσμιων επενδύσεων σε Ανανεώσιμα και διπλασιασμό σε δίκτυα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 1

Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, βιώνουν επώδυνα την ενεργειακή κρίση με αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και καύσιμα. Ως ποσοστό της συνολικής οικογενειακής κατανάλωσης, οι χειρότερες επιπτώσεις στην Τσεχία (16%) και οι μικρότερες στη Φινλανδία (6%), με την Ελλάδα στο 10%.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 2

Ρουμανία, Ολλανδία, Δανία, Μεγ. Βρετανία και Κροατία, στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στα δικά τους εγχώρια κοιτάσματα αερίου (γιατί η Ελλάδα δεν θέλει;).

Φινλανδία και Γερμανία, στις χώρες με τη μικρότερη μείωση εξάρτησης από τη Ρωσία. Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία με ικανοποιητικούς ρυθμούς μείωσης της εξάρτησης. Ισπανία και Πορτογαλία καμία εξάρτηση. Το χειρότερο για τη Ρωσία είναι ότι χάνει τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη αγορά εξαγωγών της, την ΕΕ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 3

Για όσους νομίζουν ότι είναι περιττό το ελληνικό φυσικό αέριο…

Η Baker Hughes, για την επόμενη δεκαετία, προβλέπει αύξηση 70% στην παγκόσμια παραγωγή LNG. Το 2021 η τεχνολογία BKR χρησιμοποιήθηκε από το σύνολο των 460 εκατ. μετρικών τόνων (ΜΜΤ), στους 420 ΜΜΤ (το 91% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας LNG). Το 2030 θα αυξηθούν οι παγκόσμιες υποδομές στους 800 ΜΜΤ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 4

Από  Σεπτέμβριο 2021, άρχισε να αυξάνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από αέριο, σε σχέση με το κόστος παραγωγής από άνθρακα. Ο δεύτερος, είχε αύξηση 100%, σε καμία όμως περίπτωση, δεν συγκρίνεται με τις αυξήσεις 400% του φυσικού αερίου. Η στροφή των κρατών –  μελών προς τον φθηνότερο άνθρακα έναντι του ακριβότερου αερίου, έχει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 5

Οι μέσες παγκόσμιες ετήσιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αυξάνουν με ανάλογους ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες μηδενικού άνθρακα. 

Την τρέχουσα δεκαετία 2021 -2030 πρέπει να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμα και να διπλασιαστούν οι επενδύσεις  σε ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων θα απαιτηθεί τη δεκαετία 2031 – 2040.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16.09.2022 6

Πάνω από 65 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στο ενεργειακό τομέα, σχεδόν το 2% της παγκόσμιας απασχόλησης. Οι μισοί απασχολούνται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι εξελίξεις στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα απασχόλησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα της Δύσης, που πρέπει να τα αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο.

 

Γιάννης Μανιάτης

 

 

Του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈτοιμο το σχέδιο επανακατάψυξης των πόλων της Γης
Επόμενο άρθροΥποτροφίες COSMOTE: Ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής για 30 φοιτητές