Αρχική COVID-19 Covid-19: Η εποχή νόσησης θα καθορίσει τον τύπο του νέου εμβολίου που...

Covid-19: Η εποχή νόσησης θα καθορίσει τον τύπο του νέου εμβολίου που θα σας χορηγηθεί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Εμβόλιο, εμβολιασμός
Διαφήμιση

Το απόγευμα θα ανακοινωθεί- σε έκτακτη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης- το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τα νέα τροποποιημένα εμβόλια που προστατεύουν και από την παραλλαγή Όμικρον καθώς και ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το χρονικό διάστημα που νόσησε κάποιος θα καθορίσει και το ποιο εμβόλιο θα κάνει σύμφωνα με την αναφορά του καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη σε ανάρτησή του.

Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 400 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται παραδόσεις και του εμβολίου της Moderna. Μέχρι το Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο “γεύσεις”. Τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Όμικρον 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Όμικρον 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Όμικρον 4 και 5.

Σε συναγερμό για την Όμικρον η Ευρώπη - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι λύση;
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation

“Αν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Όμικρον 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Όμικρον 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Όμικρον 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Όμικρον 1,2” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Όμικρον που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Όμικρον, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα” είπε.

 

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για το νέο εμβολιασμό

Όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυες θα είναι οι ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση των νέων εμβολίων. Οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούργιο.

 

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια λειτουργούν ως αναμνηστικά και χορηγούνται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος.

Όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να δρομολογήσουν και την τέταρτη, και όχι να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο για τα επόμενα εμβόλια, λένε οι ειδικοί. Και αυτό καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας στα τέλη του φθινοπώρου, οπότε σε όσους έχει εξασθενήσει η ανοσία θα πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση.

Κορονοϊός - άνθρωποι - μάσκες - δρόμος - Όμικρον
Εικόνα: UNSPLASH/Matteo Jorjoson

Ο FDA στις 31 Αυγούστου ενέκρινε τη νέα έκδοση των εμβολίων κατά της Covid-19 των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Moderna, που στοχεύει ειδικά την παραλλαγή ‘Ομικρον.

Τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια εγκρίνονται για μια αναμνηστική δόση, από την ηλικία των 12 ετών για το εμβόλιο της Pfizer και από την ηλικία των 18 ετών για το εμβόλιο της Moderna, διευκρίνισε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τα προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, προκειμένου να αρχίσουν οι αναμνηστικές δόσεις φέτος τον χειμώνα.

 

 

Διαφήμιση