Αρχική Διάστημα Υπερ-Γη με ωκεανό βρέθηκε σε τροχιά ερυθρού νάνου

Υπερ-Γη με ωκεανό βρέθηκε σε τροχιά ερυθρού νάνου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
eksoplanitis
Kαλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη από τους ερευνητές Benoit Gougeon, Université de Montréal
Διαφήμιση

Μια συναρπαστική ανακάλυψη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη και θεωρείται πιθανό να έχει ωκεανούς με νερό έκαναν αστρονόμοι μέσω του δορυφόρου  TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA και του φασματοπολαρόμετρο SPIRou στο τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης.

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν ερυθρό νάνο στο δυαδικό σύστημα TOI-1452 που βρίσκεται περίπου 100 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Δράκου.

Γνωστός και ως TIC 420112589 ή 2MASS J19204172+7311434, αποτελείται από δύο αστέρες Μ-νάνους (ερυθρούς νάνους).

εξωπλανητης υπεργη

Τα δύο αστέρια περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο μία φορά κάθε 1. 400 χρόνια και χωρίζονται από μία μικρή απόσταση – 97 AU (αστρονομικές μονάδες), ή περίπου 2,5 φορές την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Πλούτωνα.

Ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το κύριο μέλος του συστήματος TOI-1452 σε μια ήπια τροχιά που διαρκεί 11,1 ημέρες.

Με το όνομα TOI-1452b, ο εξωγήινος κόσμος είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος και 4,8 φορές πιο συμπαγής από τη Γη.

“Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια απόσταση από το άστρο του, όπου η θερμοκρασία του δεν θα ήταν ούτε πολύ θερμή ούτε πολύ ψυχρή για την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνειά του”, δήλωσαν ο διδακτορικός φοιτητής του Université de Montréal Charles Cadieux και οι συνεργάτες του.
Ο TOI-1452b είναι πιθανότατα βραχώδης όπως η Γη, αλλά η ακτίνα, η μάζα και η πυκνότητά του υποδηλώνουν έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας.


“Ο TOI-1452b είναι ένας από τους καλύτερους υποψηφίους ωκεάνιους πλανήτες που έχουμε βρει μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Cadieux.

“Η ακτίνα και η μάζα του υποδηλώνουν μια πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από αυτή που θα περίμενε κανείς για έναν πλανήτη που αποτελείται βασικά από μέταλλο και βράχο, όπως η Γη”.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το νερό μπορεί να αποτελεί το 22% της μάζας του TOI-1452b, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των φεγγαριών του Δία Γανυμήδη και Καλλιστώ και των φεγγαριών του Κρόνου Τιτάνα και Εγκέλαδου.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης θα μελετηθεί περαιτέρω από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, καθώς είναι αρκετά κοντά στη Γη για να είναι δυνατό να μελετηθεί η ατμόσφαιρα του.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να βεβαιώσουν ότι όντως πρόκειται για έναν υδάτινο κόσμο, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν, προς το παρόν, να πρόκειται για ένα βραχώδη, ξηρό πλανήτη.

“Ο πιθανός υδάτινος κόσμος TOI-1452b είναι ένας πρωταρχικός στόχος μελέτης με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA, καθώς διαθέτει μια φασματοσκοπική μέτρηση μετάδοσης παρόμοια με άλλους γνωστούς εύκρατους μικρούς πλανήτες όπως ο LHS 1140b και ο K2-18b”, ανέφεραν.

“Το σύστημα βρίσκεται κοντά στη βόρεια ζώνη συνεχούς παρατήρησης του Webb, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παρακολουθηθεί σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή του έτους”.

ΠΗΓΗ: https://www.sci.news

Διαφήμιση