Αρχική Πολιτισμός Βρέθηκε ανεκτίμητος θησαυρός στο ναυάγιο της «Παναγίας των Θαυμάτων»

Βρέθηκε ανεκτίμητος θησαυρός στο ναυάγιο της «Παναγίας των Θαυμάτων»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ναυαγιο πλοιο
Καλλιτεχνική απεικόνιση για το πώς θα μπορούσε να έμοιαζε η Nuestra Señora de las Maravillas, μια ισπανική γαλέρα που έπλευσε πριν από 350 χρόνια. [Credit: ©Allen Exploration]
Διαφήμιση

Ένας θησαυρός με χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο ναυάγιο του ισπανικού πλοίου «Η Παναγία των Θαυμάτων» ηλικίας 366 ετών.

Γνωστό ως Nuestra Señora de las Maravillas (Η Παναγία των Θαυμάτων), το πλοίο των 891 τόνων ταξίδευε μεταξύ Ισπανίας και Κολομβίας το 1656 για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο του ισπανικού στόλου.

Το πλοίο προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια του είναι διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού, σε μια έκταση 13 χιλιομέτρων.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο του, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές των Μπαχαμών.

Επειδή οι ιστορικοί συχνά θεωρούν το Maravillas ως «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες με θησαυρούς», το ναυάγιο έχει γίνει στόχος πλιατσικολόγων. Η συντριπτική πλειονότητα του θησαυρού -περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα- λεηλατήθηκε μεταξύ του 1656 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

 

Ένα μπουκάλι κρασιού ήταν ένα από τα πολλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου. [Credit: ©Brendan Chavez/Allen Exploration]
Ένα μπουκάλι κρασιού ήταν ένα από τα πολλά καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου. Credit: ©Brendan Chavez/Allen Exploration

 

Για να βοηθήσει στην προστασία των εναπομεινάντων αντικειμένων, η Allen Exploration (AllenX), μια οργάνωση που ειδικεύεται στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των Μπαχαμών για να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

«Το Maravillas είναι ένα εμβληματικό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας των Μπαχαμών», δήλωσε ο Καρλ Άλλεν, ιδρυτής της Allen Exploration.

«Το ναυάγιο της γαλέρας είχε μια σκληρή ιστορία: διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό από ισπανικές, αγγλικές, γαλλικές, ολλανδικές, αμερικανικές αλλά και εγχώριες αποστολές τον 17ο και 18ο αιώνα και καταστράφηκε από διασώστες από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δυστυχώς έχουν χαθεί πολλά αντικείμενα από αυτό το κατεστραμμένο ναυάγιο», πρόσθεσε.

θησαυρος
Image credit: ©Brendan Chavez/Allen Exploration

Τα ευρήματα 

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Άλλεν και η ομάδα του κατάφεραν να ανακτήσουν μια σειρά από αντικείμενα από το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υπολειμμάτων του ίδιου του πλοίου: ένα πέτρινο έρμα, σιδερένιους συνδέσμους που κάποτε συγκρατούσαν το κύτος και ένα παξιμάδι από ένα χάλκινο όργανο πλοήγησης που ονομάζεται αστρολάβος.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα όπως :

  • βάζα από την Ισπανία,
  • πιάτα από την Κίνα και το Μεξικό,
  • προσωπικά αντικείμενα όπως μια ασημένια λαβή σπαθιού,
  • ένα μαργαριταρένιο δαχτυλίδι,
  • μπουκάλια κρασιού
  • τέσσερα μενταγιόν που φορούσαν οι ιππότες του Τάγματος του Σαντιάγο, ενός ισπανικού και πορτογαλικού θρησκευτικού και στρατιωτικού τάγματος του 12ου αιώνα.

δυτες

Ένα από τα χρυσά μενταγιόν διαθέτει ένα μεγάλο, οβάλ κολομβιανό σμαράγδι και δώδεκα μικρότερα σμαράγδια, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Αποστόλους, μαζί με ένα εραλδικό μοτίβο γνωστό ως Σταυρός του Αγίου Ιακώβου.

Αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα τα ευρήματα είναι το πολύτιμο φορτίο που μετέφερε το Maravillas: έναν θησαυρό με ασημένια και χρυσά νομίσματα, σμαράγδια, αμέθυστους και μια ράβδο ασημιού 34 κιλών.

Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

ΠΗΓΗ: https://www.livescience.com

Διαφήμιση