Αρχική Special Topics Το ταξίδι του Διονύση Σιμόπουλου στα αστέρια

Το ταξίδι του Διονύση Σιμόπουλου στα αστέρια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ1
Διαφήμιση

Το άστρο του Διονύση Σιμόπουλου δε σβήνει. Μπορεί να «έφυγε» από τη Γη, να μας στέρησε την φυσική παρουσία του αλλά άφησε πίσω του τεράστιο έργο ως επί δεκαετίες διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και ως δάσκαλος όλων μας με τα βιβλία και τις τηλεοπτικές εκπομπές που μας ταξίδεψε πιο κοντά στα αστέρια.

Ο επιφανής αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε για το δικό του ταξίδι στα αστέρια σε ηλικία 79 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο ίδιος είχε μιλήσει προ μηνών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, για την κατάσταση της υγείας του.

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023», δήλωνε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 2021.

Ο δικός μας δάσκαλος

Κάθε νέα ανακάλυψη που αφορούσε στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος, των άστρων και των πλανητών μετέφερε για δεκαετίες με τρόπο απλό και κατανοητό ο Διονύσης Σιμόπουλος μαγεύοντας τον κάθε αναγνώστη ή τηλεθεατή κάθε ηλικίας.

Το έργο των δημοσιογράφων ήταν σαφώς πιο εύκολο και ευχάριστο σε κάθε επικοινωνία μαζί του. Έτσι και στο ecozen.gr είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε πολλά άρθρα του με τα οποία απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που αφορούσαν το σύμπαν, τα άστρα και τις κατά καιρούς ανακαλύψεις στον τομέα της αστρονομίας και αστροφυσικής.

Δ. Σιμόπουλος: Ο γρίφος του άστρου των Χριστουγέννων I

Ο Μάνος Δανέζης αποχαιρετά τον Διονύση Σιμόπουλο

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Μάνος Δανέζης σε δημοσίευσή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο τον Διονύση Σιμόπουλο:
Ένας αγαπημένος φίλος, ένας πνευματικός αδελφός,
ένας μεγάλος «Άνθρωπος» και επιστήμονας ….
Ο Διονύσης Σιμόπουλος
Δεν είναι πια μαζί μας
Ταξιδεύει στον κόσμο των άστρων που τόσο αγάπησε…
Καλό σου ταξίδι φίλε
Καλή αντάμωση
Ένα προσωπικό αντίο…
ευγενίδειο πλανητάριο 1
Ο «Διονύσης Σιμόπουλος» υπήρξε σε διεθνές επίπεδο ένας μεγάλος δάσκαλος, της επιστημονικής εκλαΐκευσης.
Ο Διονύσης, στενός μου φίλος, υπήρξε αυτός ο οποίος με ενέπνευσε, με την δράση του αλλά και την ποιότητα της κοινωνική του αντίληψης, προκειμένου να προχωρήσω κι εγώ σε συναφείς με αυτόν διδακτικές δράσεις τόσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και σε ευρύ «λαϊκό» επίπεδο.
Ο μεγάλος αυτός δάσκαλος και επιστημονικός εκλαϊκευτής, υπήρξε η εμβληματική προσωπικότητα η οποία, κατά την διάρκεια δύσκολων περιόδων, όταν είχαν εκλείψει οι φωτισμένοι επιστημονικοί εκλαϊκευτές, ενέπνευσε στους απλούς Έλληνες πολίτες την αγάπη για την Αστρονομία και τις Θετικές Επιστήμες.
Όμως το σημαντικότερο προσόν του Διονύση είναι η επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο «δάσκαλος» δεν πείθει τους μαθητές του μόνο μέσω των λόγων και των γραφομένων του, αλλά βασικά με τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις ιδέες και τις γνώσεις του κατά την διάρκεια της ζωής του.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ως ένας συνεπής δάσκαλος της «επιστημονικής εκλαΐκευσης», τη στιγμή της μεγάλης πολιτισμικής κρίσης που διανύουμε τόλμησε να αποτελέσει έναν ισχυρότατο βραχίονα ξεπεράσματός της, εκφραζόμενος σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, ελεύθερα, ασχέτως του κοινωνικού και επαγγελματικού κόστους που πολλές φορές ήταν αβάσταχτο
Το διεθνές βιογραφικό του Διονύση Σιμόπουλου είναι τεράστιο και μπορεί κάποιος να το βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Μπορώ να αναφέρω μόνο κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία του.
  • Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση.
  • Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ
  • τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.
  • Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης και
  • η Ακαδημίας Αθηνών τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου»

ευγενίδειο πλανηταριο

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει
  • πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε 14 σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, που κάλυψαν 440 επεισόδια, και
  • πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου,
  • Χρημάτισε επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος των μεγαλύτερων ημερησίων εφημερίδων, ενώ
  • έχει ήδη έχει συγγράψει 28 υπέροχα εκλαϊκευτικά βιβλία αστρονομίας.
Καλέ μου φίλε Διονύση, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είμαστε όλοι μαθητές σου. Είμαι περήφανος που με τιμούσες με τη φιλία σου
Διαφήμιση